7 σημάδια ότι μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική (σήμερα)

7 σημάδια ότι μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική (σήμερα)

Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά, να νιώσουμε ευεξία, τόσο σωματική όσο και ψυχική και πάνω από όλα, να ζούμε γενικά μια πιο υγιή ζωή. Ακόμα το σκέφτεσαι να σηκωθείς από τον καναπέ;

Είναι κοινή γνώση ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει ριζικά την υγεία και την ευημερία μας, αλλά μέσα στις σκοτούρες της καθημερινότητας, η γυμναστική και η φροντίδα του σώματός μας περνά συνήθως στη στήλη “από Δευτέρα» -και η συγκεκριμένη Δευτέρα για τους περισσότερους δεν έρχεται ποτέ.

Αν ψάχνεις κίνητρα για να αλλάξεις τον παραπάνω κανόνα, μία σειρά μελετών γύρω από τη σωματική άσκηση και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας και απόψεις ειδικών, τις οποίες έχει συγκεντρώσει το Reader’s digest, αποκαλύπτουν 7 σημάδια ότι ήρθε ο καιρός να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε λίγο περισσότερο.

Δεν κοιμόμαστε καλά

Αν το βράδυ μας επισκέπτονται αϋπνίες, ίσως η λύση είναι να κινούμαστε περισσότερο την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Sleep Medicine και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, η σωματική άσκηση -μεταξύ άλλων παραγόντων- παίζει σημαντικό ρόλο στον καλό ύπνο.

7 σημάδια ότι μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική (σήμερα)Άσκηση την ημέρα, για όνειρα γλυκά τη νύχτα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ενήλικες που ασκούνταν και έμαθαν να κοιμούνται σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο και να πηγαίνουν στο κρεβάτι κάθε μέρα την ίδια ώρα, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 15 λεπτά περισσότερο από τους αντίστοιχους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε σωματικές δραστηριότητες.

Οι ειδικοί προτείνουν πως αν υποφέρουμε από αϋπνία ή δεν μπορούμε να κοιμόμαστε καλά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να συμμετέχουμε σε μία αεροβική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άσκηση θα βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο εύκολα και καλύτερα το βράδυ.

Νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι

Αν ακόμα κι όταν τρώμε και κοιμόμαστε καλά, νιώθουμε μία συνεχή κούραση, η γυμναστική μπορεί να είναι το αντίδοτο. Η προηγούμενη πρόταση μπορεί να ακούγεται αντιφατική, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, μόλις 20 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης, για τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας έως και 20%.

Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times, λένε πως η άσκηση δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα για να μειώσει την αίσθηση της κούρασης μέχρι και 65%. Ο λόγος; “Όπως συνηθίζω να λέω στους πελάτες μου, κάτι που είναι σε κίνηση παραμένει σε κίνηση», εξηγεί η προσωπική γυμνάστρια Traci Mitchell.

Είμαστε αγχωμένοι

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, το άγχος έχει αυξηθεί κατά 18% στις γυναίκες και 24% στους άνδρες από το 1983 έως το 2009, γεγονός που πιθανά οφείλεται στον όλο και ταχύτερο τρόπο ζωής μας , ο οποίος δεν επιτρέπει “αποσυμπίεση». Οι ερευνητές σημειώνουν πως το άγχος και το στρες είναι σήμερα πολύ συχνά η αιτία ασθενειών.

Η απάντηση κρύβεται και πάλι στη γυμναστική. Έρευνες έχουν δείξει ότι 20-30 λεπτά τρέξιμο ή περπάτημα την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για μειώσουν σημαντικά το άγχος μας. Μάλιστα, μελέτες έδειξαν ότι η συντροφιά μουσικής μπορεί κάνει τη γυμναστική ακόμα πιο αποτελεσματική απέναντι στο στρες.

Μας πιάνουν ξαφνικοί πόνοι

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που ξυπνάμε με πόνους, στην πλάτη, στον ώμο, στο γόνατο ή αλλού. Αν και το πρώτο ένστικτό μας είναι να παραμείνουμε λίγο-πολύ ακινητοποιημένοι μέχρι ο πόνος να περάσει, οι γυμναστές Jim Karas και Michelle Blakey προτείνουν ακριβώς το αντίθετο: να κουνήσουμε το κορμί μας.

Διαφήμιση

7 σημάδια ότι μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική (σήμερα)Πονάς; Κουνήσου!

Η κίνηση των μυών, η χαλάρωση των αρθρώσεων και γενικά η ώθηση αίματος στην περιοχή του σώματος η οποία πονάει, είναι συχνά αρκετή ώστε να μειωθεί σημαντικά ο πόνος, λένε οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι ακόμα και πελάτες τους με μακροχρόνιους πόνους, όπως εκείνοι με ρευματοειδή αρθρίτιδα, βελτιώνουν την ικανότητά τους να κινούνται στην καθημερινότητά τους, με τακτική άσκηση.

Το πεπτικό μας “αρνείται» να χωνέψει το φαγητό μας

Η χώνεψη είναι δύσκολο πράγμα για όλο και περισσότερους -ειδικά μετά από κάποια ηλικία. Πέραν των απαραίτητων αλλαγών στη διατροφή μας, ένα μισάωρο τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα βοηθούν να χωνέψουμε καλύτερα το φαγητό μας, σύμφωνα με την επιστημονική γνώση.

Η αεροβική άσκηση επιταχύνει την αναπνοή και τους παλμούς μας, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη σύσπαση των μυών του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, το φαγητό περνάει πιο γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και μειώνεται η δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί εκτός από τρέξιμο και περπάτημα προτείνουν επίσης κολύμπι, χορό, yoga, ακόμα και απλό stretching, για καλύτερη χώνεψη.

Εξάλλου, η άσκηση μεταξύ άλλων ρυθμίζει τις ορμόνες μας, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον μεταβολισμό μας (και να διατηρεί τον εγκέφαλό και την όψη του δέρματός μας νεανική).

Έχουμε χάσει τον έλεγχο του προγραμματισμού μας

Όπως προαναφέραμε, συχνά οι περισσότεροι δεν γυμνάζονται όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή αδυνατούν να χωρέσουν οτιδήποτε άλλο στο πρόγραμμά τους πέρα από τις εργασιακές και κοινωνικές υποχρεώσεις τους. Αυτή η σύγκρουση του θέλω και του μπορώ έχει ως αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε ακόμα περισσότερο και τελικά, να χάνουμε όλο τον έλεγχο του προγραμματισμού μας.

7 σημάδια ότι μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική (σήμερα)Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου και δες τον κόσμο από άλλη οπτική.

Η λύση για να χωρέσουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας είναι απλά να την αντιμετωπίσουμε ως προτεραιότητα, λέει ο γυμναστής Michael Moody, ο οποίος εξηγεί μάλιστα ότι αν το κάνουμε, τότε θα μπει από μόνος του σε σειρά ολόκληρος ο άναρχος προγραμματισμός μας.

Ο Moody προτείνει να θέσουμε την άσκηση ως προτεραιότητα, καθώς λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για να βελτιώσουμε μία σειρά πραγμάτων, όπως τι τρώμε, πώς και πότε κοιμόμαστε, ακόμη και πόση ώρα μένουμε στο γραφείο ή στη δουλειά μας.

Με την άσκηση ως φίλτρο, κατανοούμε καλύτερα πώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει την υγεία μας και ο προγραμματισμός μας αντανακλά αυτήν τη συνειδητοποίηση, σημειώνει ο ειδικός.

Μας έχουν νικήσει οι πειρασμοί

Μπορεί να είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα ή τα γλυκά, αλλά όλοι έχουμε πειρασμούς/κακές συνήθειες και υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας κατά τις οποίες νιώθουμε ιδιαίτερα ανίσχυροι απέναντί τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η “έξαρση ενδορφινών» την οποία αισθανόμαστε όταν ασκούμαστε, επηρεάζει τον εγκέφαλο με παρόμοιο ή τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εξαρτησιογόνες ουσίες και σχετικά, η προπονήτρια April Sutton προτείνει να αντικαταστήσουμε τον επιβλαβή εθισμό (τον εκάστοτε πειρασμό) με έναν υγιή (την άσκηση).

Όπως σημειώνει η Sutton, η οποία έχει δουλέψει με πρώην τοξικομανείς που έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως υποκατάστατο του εθισμού τους, η τακτική άσκηση μπορεί να μας κρατήσει σε απόσταση από τις κακές συνήθειες και τους πόθους μας, ικανοποιώντας την ανάγκη του εγκεφάλου μας για άμεση επιβράβευση, ενώ παράλληλα μας οδηγεί σε έναν υγιέστερο οργανισμό.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αναπνοή, άνδρες, αρθρίτιδα, γλυκά, γυμναστική, γυναίκες, διατροφή, ερευνητές, κάπνισμα, νευρικό σύστημα, οργανισμό, ορμόνες, οφέλη, πεπτικό σύστημα, τρέξιμο, υγεία, φαγητό, χώνεψη
Διαφήμιση