Έφαγε σούσι και ανέπτυξε σκουλήκι-παράσιτο μήκους μισού μέτρου στο έντερο! [φωτογραφία]

Έφαγε σούσι και ανέπτυξε σκουλήκι-παράσιτο μήκους μισού μέτρου στο έντερο! [φωτογραφία]

Η λοίμωξη από ταινία σκουλήκι (εντερικό παράσιτο) από την κατανάλωση σούσι είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, συχνό φαινόμενο. Η “μόδα» των τελευταίων ετών με την κατανάλωση φρέσκων, αλλά ωμών, ψαριών (το γνωστό σούσι της ιαπωνικής κουζίνας) έχει πολλαπλασιάσει τα κρούσματα με εντερικά παράσιτα στον γενικό πληθυσμό.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα με σκουλήκι παράσιτο μετά από την κατανάλωση σούσι, αφορά έναν άνδρα από το Φρέσνο των ΗΠΑ, που ανέπτυξε ταινία μήκους μισού μέτρου, μετά από χρόνια κατανάλωσης ωμών ψαριών με την μορφή σούσι. Το απίστευτο είναι ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα για το σκουλήκι στο έντερό του και ο τρόπος που το ανακάλυψε κάνει την όλη υπόθεση ακόμα πιο… ακραία: η ταινία-παράσιτο εξήλθε από τον πρωκτό του, ενόσω εκείνος έκανε την ανάγκη του στην τουαλέτα!

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα πολλά χρόνια που κατανάλωνε σούσι από ωμό σολομό είναι η αιτία για το σκουλήκι που ανέπτυξε στο έντερό του.

Πολλές αναφορές στο παρελθόν έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση ακατέργαστων ψαριών με εντερικά παράσιτα και άλλες παρασιτικές λοιμώξεις.

σούσι

Η ταινία παράσιτο που… έβγαλε ο άτυχος άνδρας, τυλιγμένη στο ρολό χαρτί της τουαλέτας

Κίνδυνοι από την κατανάλωση σούσι και γενικά ωμών ψαριών

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως, ότι η κατανάλωση ωμού ψαριού αυξάνει τον κίνδυνο παρασιτικής μόλυνσης στο έντερο.

“Ο κίνδυνος να μολυνθεί αναπτύξει κανείς ταινία στο έντερο είναι μεγαλύτερος, όταν καταναλώνουμε ωμά, ή μη-επαρκώς μαγειρεμένα ψάρια, ειδικά σε πιάτα όπως το σούσι, το σασίμι και το ceviche», αναφέρει σχετική έκθεση του 2017 από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Πολλά παράσιτα που προέρχονται από ψάρια μπορεί να ζουν σε ανθρώπους. Ενώ μερικά παράσιτα δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στον “ξενιστή» τους, άλλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη μακροπρόθεσμα.

Διαφήμιση
  • Ένας ειδικός παρασιτικής ταινίας είναι το Diphyllobothrium nihonkaiense, το οποίο μπορεί να επιβιώσει σε ψάρια και να μολύνει ανθρώπους, αρκούδες και λύκους.
  • Τα νηματώδη σκουλήκια anisakid, ένας τύπος κυκλικού σκουληκιού, προκαλούν παρασιτική μόλυνση στον άνθρωπο που ονομάζεται ανισακίαση (anisakiasis). Οι νύμφες των σκουληκιών εισβάλλουν στην επένδυση του στομάχου. Αυτό το είδος λοίμωξης μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ή ενδοσκόπηση για την απομάκρυνση του παρασίτου από το ανθρώπινο σώμα.
  • Τα σκουλήκια του ήπατος προκαλούν οπισορχίαση (opisthorchiasis), μια ασθένεια που προσβάλλει και μολύνει το ήπαρ, τον χολικό πόρο και τη χοληδόχο κύστη.
  • Ομοίως, η κατανάλωση ακατέργαστων θαλασσινών μολυσμένων με Staphylococcus aureus, Listeria, Salmonella και Vibrio parahaemolyticus προκαλεί επίσης ορισμένες ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.
σούσι

Και εδώ βλέπετε την ταινία απλωμένη στο πάτωμα…

Στο παρελθόν, οι μολύνσεις με ταινία ήταν ευρέως τεκμηριωμένες στην Ιαπωνία. Η κατανάλωση ωμού ψαριού στην τοπική κουζίνα είναι μέρος της διατροφής τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η εξάπλωση του σούσι σε πολλά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, έχει αυξήσει αυτά τα κρούσματα και εκτός Ιαπωνίας.

Είναι καλύτερο να τρώτε τα ψάρια καλά μαγειρεμένα

Σε άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως οι ηπατικές νόσοι, ο καρκίνος και τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος συνίσταται έντονα να μην καταναλώνουν ωμά ή μη-επαρκώς μαγειρεμένων ψαριών.

Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν επίσης να μολυνθούν από παράσιτα που προέρχονται από ψάρια και από ασθένειες που οφείλονται σε τρόφιμα. Η μόλυνση από το βακτήριο Listeria, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει θάνατο εμβρύου σε έγκυες γυναίκες.

Τα πιάτα με ωμό ψάρι αυξάνονται σε δημοτικότητα σε πολλές κουζίνες. Μερικά από τα πιο κοινά είναι το σούσι, το σασίμι, το πόκε, το ceviche, το carpaccio, το koi pla και το gravlax.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε σούσι και τα υπόλοιπα συναφή πιάτα. Απλά βεβαιωθείτε ότι το εστιατόριο που τα σερβίρει είναι καθαρό και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα σωστής υγιεινής και χειρισμού των ωμών ψαριών.

http://www.techtimes.com

https://www.npr.org

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: γυναίκες, Ιαπωνία, κύστη, μόλυνση, σώμα, τρόφιμα, ψάρια
Διαφήμιση