Εγκεφαλικό: Ποιες επαγγελματικές ομάδες κινδυνεύουν;

Εγκεφαλικό: Ποιες επαγγελματικές ομάδες κινδυνεύουν;

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Southern Medical της πόλης Guangzhou στην Κίνα, ανέλυσαν στοιχεία έξι προηγούμενων ερευνών από διάφορες χώρες. Ανέλυσαν στοιχεία από συνολικά 140.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με θέσεις εργασίας υψηλού στρες είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που απασχολούνται σε δουλειές χαμηλού στρες. Μεταξύ των γυναικών, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός είχε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 33%.

Η κύρια παράμετρος μεταξύ τους στρες στη δουλειά και του κινδύνου εγκεφαλικού, εντοπίστηκε στις κακές διατροφικές επιλογές που κάνει ένα άτομο που απασχολείται σε δουλειά υψηλού στρες.

Εγκεφαλικό και εργασιακή απασχόληση: Πώς έγινε η έρευνα

Διαφήμιση

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία επιμέρους ερευνών στις ακόλουθες χώρες. Σουηδία (3 έρευνες), ΗΠΑ (1 έρευνα), Ιαπωνία (1 έρευνα) και Φινλανδία (1 έρευνα). Αυτό που έκαναν ήταν να διαχωρίσουν τους συμμετέχοντες σε 4 βασικές κατηγορίες. Κριτήριο ήταν το πόσο πολύ είχαν έλεγχο επί της εργασίας που έκαναν, το πόσο σκληρά εργάζονταν και οι ψυχολογικές απαιτήσεις της εργασίας. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν:

παθητικές θέσεις εργασίαςθέσεις εργασίας με χαμηλό στρεςθέσεις εργασίας υψηλού στρεςθέσεις εργασίας ενεργούς απασχόλησηςΟρισμένες από τις παραμέτρους κρίσης των θέσεων εργασίας ήταν

Η πίεση χρόνουΟι διανοητικές απαιτήσειςΗ δυσκολία συντονισμούΗ φυσική εργασία και ο συνολικό αριθμός των ωρών εργασίας δεν συμπεριελήφθησαν.

Εκείνοι με παθητικές θέσεις εργασίας ήταν πχ καθαριστές, εργάτες ορυχείων και άλλοι χειρώνακτες. Όλοι αυτοί δεν έχουν μεγάλες ευθύνες και έχουν λίγο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα. Θέσεις εργασίας με χαμηλό στρες ήταν οι επιστήμονες και οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι είχαν λίγες ευθύνες, αλλά υψηλό έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα.

Θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης, οι οποίες έχουν αυξημένες ευθύνες και λίγο έλεγχο ήταν οι σερβιτόροι, οι βοηθοί νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι με ενεργές θέσεις εργασίας, όπως οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι μηχανικοί, είχαν μεγάλες ευθύνες και ταυτόχρονα υψηλό έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: γιατροί, επιστήμονες, εργασία, έρευνες, Ιαπωνία, Κίνα
Διαφήμιση