H μαργαρίνη, ο καρκίνος, τα καρδιακά προβλήματα και τι απαντά η Unilever

H μαργαρίνη, ο καρκίνος, τα καρδιακά προβλήματα και τι απαντά η Unilever

Σύμφωνα με την Foodwatch το Becel Pro.Activ της Unilever, όχι μόνο δεν προστατεύει την καρδιά όπως ευαγγελίζεται, αντίθετα η κατανάλωση του προϊόντος μπορεί να βλάψει και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Παραθέτουμε το ρεπορτάζ αυτούσιο από το ενώ ακολουθεί άρθρο του Στράτου Λάσπα για την μαργαρίνη όπως επίσης και η απάντηση της Unilever όπως αυτή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Καλή όρεξη.

Ο Mége-Mouriés προσπάθησε να προωθήσει εμπορικά την εφεύρεσή του, αλλά δεν τα κατάφερε και τελικά πούλησε την πατέντα του το 1871 στην Ολλανδική εταιρεία Jurgens. Η Jurgens έφτιαξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μαργαρίνης στον κόσμο. Τριάντα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ήταν ο επίσης Ολλανδός Samuel van den Bergh.

Οι δύο αντίπαλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1927, σχηματίζοντας την εταιρεία Margarine Unie. Τρία χρόνια αργότερα, το 1930, η νέα εταιρεία συγχωνεύθηκε με την Αγγλική χημική βιομηχανία (κατασκευής σαπουνιών) Lever Brothers, φτιάχνοντας την πρώτη πολυεθνική στον κόσμο (και πανίσχυρη σήμερα), Unilever (Unie + Lever).

Photo credit: wikipedia

Αν και αρχικά η μαργαρίνη κατασκευαζόταν από ζωικό λίπος, στις μέρες μας είναι προϊόν που παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά με φυτικά έλαια. Σημειώνουμε εδώ ότι, γενικώς, φυτικά “έλαια» και “λίπη» έχουν παρόμοια σύσταση και η διαφορά τους έγκειται στο ότι, σε θερμοκρασία δωματίου, τα λίπη είναι στερεά, ενώ τα έλαια είναι ρευστά.

Αυτά τα φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και η ελαιοκράμβη, παράγονται με μηχανική πίεση των σπόρων. Η επεξεργασία των σπόρων, για να γίνει λάδι, σημαίνει ότι το τελικό προϊόν έχει θερμανθεί σε υψηλή θερμοκρασία και έχει εκτεθεί σε διάφορες χημικές ουσίες. Ως αποτέλεσμα, χάνουν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών τους κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Η παλαιότερη διαδικασία παραγωγής μαργαρίνης περιελάμβανε την υδρογόνωση και γαλακτοματοποίηση φυτικών ελαίων. Τι σημαίνει αυτό σε απλά Ελληνικά; “Υδρογόνωση» σημαίνει ένωση υδρογόνου με κάποια ουσία. Όταν εισάγεται υδρογόνο σε φυτικά έλαια, τα οποία είναι από τη φύση τους πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα, δημιουργούνται μέσα τους κορεσμένα μόρια (με διπλούς δεσμούς άνθρακα).

Διαφήμιση

ΟΚ, ίσως ούτε αυτό να είναι απλά Ελληνικά, οπότε ας δοκιμάσουμε ξανά:

Διαδικασία παραγωγής μαργαρίνης.

Βάζοντας υδρογόνο στα φυτικά έλαια, γίνονται πιο παχύρρευστα σε θερμοκρασία δωματίου και από υγρά γίνονται σχεδόν στερεά (σαν μαλακό βούτυρο). Από την άλλη, “γαλακτωματοποίηση» σημαίνει ανάμιξη και ένωση, το οποίο στην περίπτωσή μας, αφορά την ανάμιξη και ένωση υδρογονωμένων λιπαρών με άπαχο γάλα, το οποίο προστίθεται για γεύση.

Μετά την αποκάλυψη ότι τα τρανς λιπαρά (μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά) προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, οι περισσότεροι κατασκευαστές τα έχουν αφαιρέσει από τη διαδικασία. Η ανάμιξη πλέον γίνεται ενώνοντας δύο διαφορετικά μείγματα, με τη βοήθεια γαλακτωματοποιητών: ένα λιποδιαλυτό μέρος και ένα υδροδιαλυτό μέρος.

Στο λιποδιαλυτό υπάρχουν:

  • Φυτικά έλαια (τα οποία έχουν περάσει πρώτα από χημικό φιλτράρισμα για ελεύθερες ρίζες λιπαρών οξέων, αποχρωματισμό και αφαίρεση… οσμών)
  • Βήτα Καροτίνη (για το χρώμα)
  • Χημικές ουσίες που δίνουν άρωμα και γεύση
  • Γαλακτωματοποιητές (μονο- & διγλυκερίδια)
  • Συνθετικές βιταμίνες (A & D)

Στο υδροδιαλυτό υπάρχουν:

  • Αλάτι
  • Γάλα, σκόνη γάλακτος, σκόνη τυρογάλακτος
  • Ρυθμιστής οξύτητας (κιτρικό οξύ)
  • Συντηρητικά και αντιμικροβιακοί παράγοντες

Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, το μείγμα περνάει από στάδια ψύξης και επεξεργασίας, στα οποία σχηματίζονται μόρια κορεσμένων τριγλυκεριδίων, τα οποία στερεοποιούν το μίγμα, ώστε να κρυσταλλωθεί και να πάρει την επιθυμητή ημιστερεά μορφή. Με περαιτέρω στάδια επεξεργασίας, το τελικό προϊόν αποκτά και την αντίστοιχη υφή που θυμίζει μαλακό βούτυρο.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: HDL, αλάτι, ανάπτυξη, βιταμίνες, βιταμίνη, γάλα, γυναίκες, διατροφή, έμφραγμα, θερμίδες, ινσουλίνη, καρδιά, καρκίνου, λάδι, νερό, οργανισμό, πληροφορίες, προϊόντα, πρόληψη, σώμα
Διαφήμιση