Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την πρόωρη ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την πρόωρη ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και νεαρών παιδιών.

Το πιο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης του εγκεφάλου λαμβάνει χώρα κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού. Την περίοδο αυτή δημιουργούνται οι απαραίτητες νευρικές συνδέσεις για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μόλυνση του αέρα έχει βρεθεί ότι βλάπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (τον κυτταρικό φραγμό που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αργότερα στη ζωή παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson. Μερικά σωματίδια, όπως ο μαγνητίτης, μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω του οσφρητικού νεύρου και του εντέρου. Το μαγνητικό φορτίο του μαγνητίτη καθιστά την ουσία ιδιαίτερα τοξική για τον εγκέφαλο.

Διαφήμιση

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι δημιουργούνται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα, μπορούν να επηρεάσουν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την UNICEF, περίπου 121 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα διεθνή όρια ασφαλείας. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η νότια Ασία, με 33,4 εκατομμύρια βρέφη, και η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός, με 26,6 εκατομμύρια βρέφη.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερο IQ και μνήμη, χειρότερες σχολικές επιδόσεις και διάφορα άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Η UNICEF συνιστά να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση αντικαθιστώντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και καλεί για καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό, ιδίως όσον αφορά την παρουσία σταθμών παραγωγής ενέργειας κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία ή άλλα μέρη με μικρά παιδιά.

“Τα παιδιά είναι το μέλλον και έχουμε την υποχρέωση να τους προσφέρουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου», καταλήγει η έκθεση.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, βρέφη, έρευνες, μόλυνση, παιδιού, σώμα
Διαφήμιση