Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 10,7 εκατομμύρια κρούσματα νόσων των νεφρών ετησίως

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 10,7 εκατομμύρια κρούσματα νόσων των νεφρών ετησίως

Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 10,7 εκατομμύρια κρούσματα ανάπτυξης χρόνιων νεφρικών νόσων ετησίως, σύμφωνα με νέα μελέτη του Μπέντζαμιν Μπάου του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας του Σεντ Λούις των ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη εργασία του Μπάου και άλλων ερευνητών, που αποκάλυψε μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Διαφήμιση

Στην πρόσφατη έρευνα τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεκμηριωμένες μεθοδολογίες και εκτίμησαν ότι τα μικροσωματίδια ρύπανσης προκαλούν πάνω από 10,7 εκατομμύρια περιπτώσεις χρόνιων νεφρολογικών παθήσεων ετησίως.

Οι επιδημιολογικές παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των ετών ζωής με αναπηρία (δηλαδή τα χρόνια που ζουν οι ασθενείς με νεφρική νόσο), των ετών απώλειας ζωής (δηλαδή πρόωροι θάνατοι που οφείλονται σε νεφρική νόσο), και των ετών ζωής αναπροσαρμοσμένης αναπηρίας (μία παράμετρος που συνδυάζει το βάρος της ζωής με την ασθένεια και τον πρόωρο θάνατο εξαιτίας της), υποδηλώνουν ότι η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα νεφρά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, με υψηλότερες τιμές στην Κεντρική Αμερική και τη Νότια Ασία, αναφέρει το δελτίο τύπου των ερευνητών.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να εξηγήσει τουλάχιστον εν μέρει την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νεφρολογικών παθήσεων άγνωστης προέλευσης σε πολλές γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της μεσοαμερικανικής νεφροπάθειας στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική γενικότερα», εξήγησε ο Μπάου.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μόνο μία από τις πολλές ασθένειες που συνδέονται με την έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανση, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι η μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα θα ωφελήσει σημαντικά τη δημόσια υγεία.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: εργασία, ερευνητές, υγεία
Διαφήμιση