Η γειτονιά που μένετε «προβλέπει» αν θα εμφανίσετε καρδιακή ανεπάρκεια!

Η γειτονιά που μένετε «προβλέπει» αν θα εμφανίσετε καρδιακή ανεπάρκεια!

Αν στη γειτονιά που μένετε υπάρχει γυμναστήριο είναι πιο πιθανό να μην έχετε παραπανίσια κιλά, έδειξε πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Public Health, ενώ σε μια άλλη στο Environmental International οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πράσινες γειτονιές με πολλά δέντρα προστατεύουν από το άσθμα.

Τώρα, νέα ερευνητικά δεδομένα που ήρθαν στο φως από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ δείχνουν ότι η γειτονιά που μένουμε επηρεάζει και την υγεία της καρδιάς!

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας υποδεικνύει ότι σχεδόν το 5% του κινδύνου που διατρέχει κανείς να εκδηλώσει καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αποδοθεί στο πού ζει.

“Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα χαρακτηριστικά του τόπου διαμονής παίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, πέραν των ατομικών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου που παρουσιάζει κανείς» αναφέρει η Λόρεν Λίπγουορθ, μία εκ των βασικών συντακτών της μελέτης.

Διαφήμιση

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 27.078 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ζούσαν σε μη προνομιούχες γειτονιές. Το 70% των συμμετεχόντων είχαν ετήσιο εισόδημα κάτω από 15.000 δολάρια, το 39% δεν είχαν τελειώσει το λύκειο, ενώ το 44% ήταν παχύσαρκοι. Σε βάθος πενταετίας, καρδιακή ανεπάρκεια εκδήλωσαν 4.300 από τους συμμετέχοντες.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς στην οποία διαμένουν (επίπεδο πλούτου, μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική αποκατάσταση και τύπος κατοικιών), διαπίστωσαν ότι όσο έπεφτε το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.

Αφού συνυπολόγισαν τους σημαντικότερους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τόπος διαμονής μπορεί να εξηγήσει περίπου το 5% του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας που διατρέχει κανείς.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι στόχος της μελέτης τους δεν ήταν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων του πληθυσμού, αλλά να επισημάνουν την ανάγκη για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας. “Αυτό που υποδεικνύουν τα ευρήματά μας» σχολιάζει η Λίπγουορθ “είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες κοινότητες, παρεμβάσεις που να αφορούν για παράδειγμα τη διαθεσιμότητα χώρων άσκησης, επιλογών για υγιεινό φαγητό ή ιατρικών εγκαταστάσεων».

“Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει μεγάλη σημασία για την υγεία μας» δηλώνει με τη σειρά του ο Ντιπάκ Γκούπτα, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ. “Αυτό που μας εξέπληξε όμως είναι σε ποιο βαθμό τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς ‘προβλέπουν’ τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας».

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: εισόδημα, ερευνητές, οικονομικό, περιβάλλον, υγεία, φαγητό
Διαφήμιση