Καμαμπέρ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φίνο γαλλικό τυρί

Καμαμπέρ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φίνο γαλλικό τυρί

Τα 256 χρόνια από τη γέννηση της Μαρί Αρέλ, της γυναίκας που έφτιαξε για πρώτη φορά το τυρί καμαμπέρ το 1791, γιορτάζει το σημερινό Doodle της Google!

Λέγεται ότι η Αρέλ συνάντησε έναν “γητευτή» τυριών στη Νορμανδία, σε μια έπαυλη όπου εργαζόταν ως γαλακτοκόμος. Επρόκειτο για έναν ιερέα από την περιοχή Μπρι, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο κοντά στο Βινμουτιέ της Νορμανδίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση και μοιράστηκε με τη Αρέλ το μυστικό του για τη δημιουργία του μαλακού τυριού. Βέβαια, η Αρέλ πρόσθεσε και τη δική της υπογραφή στη συνταγή, πακετάροντας το τυρί στο –εμβληματικό πλέον– ξύλινο κουτί του.

Με αφορμή το σημερινό Doodle της Google, σας παρουσιάζουμε όλα όσα θέλετε να μάθετε για το διάσημο γαλλικό τυρί.

Πώς παρασκευάζεται

Όπως και το μπρι, το καμαμπέρ φτιάχνεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα, χωρίς τη λιπαρή κρέμα που δημιουργείται στην επιφάνειά του πριν την τελική επεξεργασία. Το καμαμπέρ είναι κιτρινωπό, έχει κρεμώδη γεύση και διαθέτει εξωτερικά ένα βρώσιμο λευκό περίβλημα.

Θερμίδες & διατροφική αξία

Μια μερίδα καμαμπέρ 50 γραμμαρίων έχει κατά μέσο όρο 141 θερμίδες, 10,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,1 γραμμάρια υδατανθράκων και 11,1 γραμμάρια λιπαρών. Το καμαμπέρ δεν παρέχει καθόλου φυτικές ίνες.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (British Heart Foundation), το καμαμπέρ περιέχει περίπου 23% λιπαρά, εκ των οποίων 14% είναι κορεσμένα, ποσότητα χαμηλότερη από πολλά άλλα τυριά. Ωστόσο, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (από 1,5 γραμμάριο και πάνω ανά 100 γραμμάρια τυριού), επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα είδος καμαμπέρ που παρασκευάζεται με διπλή ποσότητα κρέμας, το οποίο μπορεί να περιέχει έως και 40% λιπαρά, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Diabetes New Zealand.

Τι λένε οι ειδικοί για το καμαμπέρ

– Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Antimicrobial Chemotherapy, το καμαμπέρ είναι ένα από τα τυριά που περιέχουν νισίνη, ένα φυσικό συντηρητικό που παράγεται από το βακτήριο Lactococcus lactis και το οποίο δρα ενάντια σε 30 μορφές καρκίνου.

– Ορισμένα τυριά, συμπεριλαμβανομένου του καμαμπέρ, συμβάλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις στην εκδήλωση ημικρανίας.

– Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά στις μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν ορισμένα είδη τυριού λόγω του αυξημένου κινδύνου μιας λοίμωξης που ονομάζεται λιστερίωση και η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τυριά ωρίμανσης όπως το μπρι και το καμαμπέρ, το μπλε τυρί Δανίας, η γκοργκοντζόλα και το ροκφόρ.

– Τα μαλακά τυριά, όπως το καμαμπέρ, διατηρούνται καλύτερα όταν αποθηκεύονται σε ειδικό κερωμένο χαρτί για τυρί ή σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Πρέπει να αποφεύγονται τα πλαστικά σακουλάκια, καθώς κάνουν το τυρί να “ιδρώνει».

Πηγές: Google, British Heart Foundation, Diabetes New Zealand, weightlossresources.co.uk

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αλάτι, γάλα, θερμίδες, καρκίνου, κρέμα, οργανισμό, συνταγή, τυρί, φυσικό, φυτικές ίνες
Διαφήμιση