Καρκίνος του πνεύμονα: Άλμα στο προσδόκιμο επιβίωσης – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Καρκίνος του πνεύμονα: Άλμα στο προσδόκιμο επιβίωσης – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της επιβίωσης για όσους μάχονται τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα δύο νέες έρευνες.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι έδειξε η πρώτη έρευνα

Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda (pembrolizumab) συνδυάστηκε με πρότυπη χημειοθεραπεία, η πιθανότητα ότι ένας ασθενής θα πεθάνει εντός των επόμενων 11 μηνών μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, σε σύγκριση με την σκέτη χημειοθεραπεία.

Η συνδυασμένη θεραπεία μείωσε, επίσης κατά 50% περίπου, τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο καρκίνος, πρόσθεσε η ερευνητική ομάδα του NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, που έκανε την έρευνα

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι έδειξε η δεύτερη έρευνα

Με παρόμοια ιδέα, μια άλλη ομάδα ερευνητών έδωσε στους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα είτε έναν συνδυασμό των φαρμάκων ανοσοθεραπείας Opdivo (nivolumab) και Yervoy (ipilimumab), είτε μια πρότυπη χημειοθεραπεία. Όσοι πήρα τον συνδυασμό φαρμάκων ανοσοθεραπείας είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου μετά από έναν χρόνο.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των δύο ερευνών αποτελούν άλμα στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης ενάντια στην κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο, δηλαδή τον καρκίνο του πνεύμονα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τι λένε οι ερευνητές

“Η χημειοθεραπεία παραμένει το πρότυπο αντιμετώπισης για την πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και είναι ένα πολύ χαμηλής ποιότητας πρότυπο”, εξήγησε η δρ. Leena Gandhi, επικεφαλής της μελέτης της στο NYU Langone. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είπε, η χημειοθεραπεία παρατείνει την ζωή του ασθενούς μόνο για έναν χρόνο, ή και ακόμα λιγότερο.

Αλλά η θεραπευτική προσέγγιση με συνδυασμό φαρμάκων ανοσοδιέγερσης και χημειοθεραπείας “είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική βελτίωση στην ανταπόκριση του ασθενούς και στην επιβίωση χωρίς μεταστάσεις του καρκίνου σε όλους τους ασθενείς”, ανέφερε.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αμφότερες τις μελέτες αναμένεται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο επικείμενο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, που θα γίνει στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν, επίσης ταυτόχρονα, στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από τον δρ. Matthew Hellmann, βοηθό στο πανεπιστημιακό κέντρο Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη.

Διαφήμιση

Καρκίνος του πνεύμονα: Πώς έγινε η πρώτη έρευνα

Η ομάδα της δρ. Gandhi συγκέντρωσε περισσότερους από 600 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από περισσότερα από 118 κέντρα θεραπείας σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, περίπου τα δύο τρίτα ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν το φάρμακο Keytruda σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Το υπόλοιπο τρίτο έλαβε μόνο χημειοθεραπεία.

Τα άτομα που έλαβαν το Keytruda είχαν περισσότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες (μάλιστα σχεδόν το 14% των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο αποσύρθηκαν από την δοκιμή λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών, σε σύγκριση με το 8% περίπου αυτών που εκείνων που δεν έλαβαν Keytruda). Επίσης, η ομάδα που έλαβε το Keytruda αντιμετώπισε ένα υψηλότερο (αν και μόνο 5%) κίνδυνο για πρόβλημα στους νεφρούς.

Όμως, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν σκέτη χημειοθεραπεία, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης και μειωμένη εξέλιξη (μεταστάσεις) της νόσου τους.

Καρκίνος του πνεύμονα: Πώς έγινε η δεύτερη έρευνα

Η ομάδα του δρ. Hellmann παρακολούθησε 299 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα για σχεδόν ένα χρόνο. Στην μία ομάδα ασθενών δόθηκαν τα φάρμακα ανοσοθεραπείας Opdivo και Yervoy, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε σκέτη χημειοθεραπεία.

“Οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό ανοσοθεραπείας ήταν κατά 42% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν εξάπλωση της νόσου”, δήλωσε ο δρ. Hellmann.

Κόστος

Όσον αφορά το κόστος, η δρ. Gandhi δήλωσε ότι η συνδυασμένη φαρμακευτική θεραπεία (που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων το 2017) είναι ακριβότερη από τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, πρότεινε ότι η πρόσθετη δαπάνη πρέπει να σταθμιστεί ενάντια στο “μέγεθος του οφέλους”.

Ο δρ. Norman Edelman, ανώτερος ιατρικός σύμβουλος για την Αμερικανική Ένωση για τον Πνεύμονα, δήλωσε ότι και οι δύο έρευνες είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, δεδομένου ότι “μέχρι πρόσφατα η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα ήταν αποκαρδιωτική”.

“Επειδή συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύεται αφότου έχει ήδη εξαπλωθεί, πετυχαίνουμε θεραπείες πενταετούς επιβίωσης για λιγότερο από το 20% των ασθενών, που ακολουθούν μόνο χημειοθεραπεία”, σημείωσε ο δρ. Edelman.

Και πρόσθεσε: “Αλλά προσφάτως έχουμε αναπτύξει φάρμακα που είναι προσαρμοσμένα στη συγκεκριμένη γενετική υπογραφή του όγκου ενός ασθενούς. Και αυτό ήταν πραγματικά το πρώτο επίτευγμα, διότι επέκτεινε τη ζωή για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, κατά περίπου 10-15%. Αλλά αυτό που είναι συναρπαστικό για αυτές τις δύο ανοσοθεραπείες είναι ότι οι ερευνητές δεν περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές [σε ασθενείς]. Η πρώτη μελέτη αφορούσε όλους τους ασθενείς και η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε επίσης σε μια πολύ μεγάλη ομάδα ασθενών. Και οι δυο έρευνες έδειξαν ότι οι προσεγγίσεις τους προσέφεραν μια ουσιαστική βελτίωση -από την άποψη της παράτασης της ζωής και της μείωσης της προόδου της νόσου- σε μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων. Και στην περίπτωση της πρώτης μελέτης, αν τα ευρήματά της επιβεβαιωθούν, είναι πραγματικά μια σημαντική ανακάλυψη, επειδή υποδηλώνει ότι αυτή μπορεί να είναι θεραπεία πρώτης γραμμής. Αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο, επειδή η χημειοθεραπεία δεν είναι πολύ αποτελεσματική και έχει πολλές παρενέργειες”.

https://consumer.healthday.com

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: επιστήμονες, έρευνες, ερευνητές, θεραπεία, θεραπείες, καρκίνου, φάρμακα
Διαφήμιση