Μήπως φταίει το επάγγελμά σας για την έλλειψη βιταμίνης D;

Μήπως φταίει το επάγγελμά σας για την έλλειψη βιταμίνης D;

Αν περνάτε τις περισσότερες μέρες της βδομάδας κλεισμένοι μέσα σε ένα γραφείο και μάλιστα ανήλιαγο, είναι πολύ πιθανό να μην παίρνετε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D, η οποία είναι γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου».

Ερευνητές από τον Καναδά διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D διαφέρουν σημαντικά ανά επάγγελμα, με όσους εργαζόμενους δουλεύουν σε κλειστούς και όχι ιδιαίτερα ευήλιους χώρους να είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έλλειψη.

“Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι εξαιρετικά συχνή. Τώρα μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι το επάγγελμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα που καθορίζει αν ένα άτομο θα παρουσιάσει έλλειψη ή ανεπάρκεια» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, Δρ Σεμπάστιαν Στράουμπε.

Οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D καλύπτονται σε ελάχιστο βαθμό (περίπου 10%) από τη διατροφή, αφού υπάρχει σε λίγες τροφές και σε μικρές ποσότητες. Ο οργανισμός μας τη συνθέτει σε ποσοστό περίπου 90% όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν 71 παλαιότερες μελέτες σε συνολικό δείγμα 53.400 ανθρώπων από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι ερευνητές εστίασαν στα επίπεδα βιταμίνης D των συμμετεχόντων σε σχέση με το επάγγελμά τους και διαπίστωσαν ότι η έλλειψη είναι πιο συχνή:

– σε όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες (εκτός του τυπικού ωραρίου 9-5), στους οποίους η έλλειψη φτάνει σε συχνότητα μέχρι και το 80%,

Διαφήμιση

– σε όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους, στους οποίους η έλλειψη ξεπερνά σε συχνότητα το 75%,

– στους επαγγελματίες υγείας, στους οποίους η έλλειψη φτάνει σε συχνότητα το 72%.

Ως προς τους τελευταίους, διαπιστώθηκαν περαιτέρω διαφορές ανά συγκεκριμένη ιδιότητα: Οι ασκούμενοι, οι οποίοι συνήθως δουλεύουν πολλές ώρες, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν έλλειψη συγκριτικά με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή άλλους επαγγελματίες υγείας.

Στον αντίποδα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη –αν και όχι ιδανική– για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αφού ποσοστό 48% εξ αυτών παρουσιάζει έλλειψη και 75% ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D επιτελεί σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, ο γνωστότερος από τους οποίους είναι η διευκόλυνση της απορρόφησης του ασβεστίου, επομένως συμβάλλει στην ανάπτυξη του σκελετού και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τις φλεγμονές.

Η έλλειψη της βιταμίνης έχει συνδεθεί με την καρδιοπάθεια, ορισμένες μορφές καρκίνου, ψυχικές ασθένειες, την παχυσαρκία και τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMC Public Health.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, βιταμίνη, δέρμα, διατροφή, ερευνητές, Καναδά, καρκίνου, οργανισμό, παχυσαρκία, πρόληψη
Διαφήμιση