Πως θα έχετε φρέσκο βασιλικό όλο τον Χειμώνα. Ιδιότητες-Χρήσεις

Πως θα έχετε φρέσκο βασιλικό όλο τον Χειμώνα. Ιδιότητες-Χρήσεις

Ιστορία:

O βασιλικός είναι ετήσιο, ποώδες φυτό Ως τόπος καταγωγής του θεωρείται η τροπική και η υποτροπική ζώνη της Αφρικής και της Ασίας, με πρώτο κέντρο εξάπλωσης την Ινδία. Σήμερα, βέβαια, καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό στη Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μαδαγασκάρη, Ουγγαρία, Ινδονησία, Μαρόκο, Ισραήλ, Η.Π.Α. και στην Ελλάδα και κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες του είδους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.

Η ονομασία “βασιλικός» του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Μια άλλη απόδοση της ονομασίας του οφείλεται στο ότι, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος γύρισε από την εκστρατεία του στις Ινδίες, μεταξύ των άλλων, έφερε και το φυτό του βασιλέως.

Ο Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν, μαζί με άλλα φυτά, στις ταριχεύσεις, και οι Γαλάτες σε τελετές εξαγνισμού, μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό.

Στη λαϊκή παράδοση ένα παλιό γνωμικό λέει πως “όπου φυτρώνει βασιλικός δε πηγαίνει το κακό» και “όπου υπάρχει βασιλικός, δε ζει το κακό». Όταν ο βασιλικός δωρίζεται, φέρνει καλή τύχη σε ένα νέο σπιτικό. Για αυτό, άλλωστε, από το Μάιο και μετά, που εμφανίζονται οι βασιλικοί στην αγορά, δε θα βρείτε σπίτι χωρίς μια γλάστρα του.

Δραστικές ουσίες βασιλικού

Το αιθέριο λάδι περιέχει εστραγόλη, κινεόλη, καμφορά, λιναρόλη, λιναλοόλη, ευγενόλη, πινένιο και ταννίνη στα φύλλα. Ο βασιλικός περιέχει, επίσης σαπωνίνες, ταννίνη. φλαβονοειδή και οργανικά οξέα.

Ο βασιλικός, εκτός από μοναδικό άρωμα, μας χαρίζει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή πήξη του αίματος και την οστεοποίηση, καθώς και ίχνη από σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, βάζοντας το δικό του “λιθαράκι» στο οικοδόμημα μιας καλής διατροφής.

Το κύριο, όμως, όφελός του, πιθανόν έχει σχέση με την περιεκτικότητά του σε ισχυρά

αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους,

φλαβονοειδή, όπως η οριεντίνη και βικενίνη, που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία και τις οξειδωτικές βλάβες και

ορισμένα έλαια, όπως η ευγενόλη, η κιτρονελόλη και το λεμονένιο, για τα οποία υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή τους δράση»,

εξηγεί η Μαργαρίτα Οκτωράτου, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Θρεπτική αξία βασιλικού ανά 100 g

Ενέργεια 94 kJ (22 kcal)

Υδατάνθρακες-2,65 g

Φυτικές ίνες 1.6 g

Λίπος-0,64 g

Πρωτεΐνη-3,15 g

Βιταμίνες

Βιταμίνης Α ισοδύναμα-(33%)-264 μg

Βήτα-καροτένιο-(29%)-3142 μg

Θειαμίνη (Β1)-(3%)

Ριβοφλαβίνη (Β2)-(6%)

Νιασίνη (Β3)-(6%)

Παντοθενικό οξύ (Β5)-(4%)-0,209 mg

Βιταμίνη Β6-(12%)

Φυλλικό οξύ (Β9)-(17%)-68 μg

Χολίνη-(2%)-11,4 mg

Βιταμίνη C-(22%)-18,0 mg

Βιταμίνη Ε-(5%)-0,80 mg

Βιταμίνη Κ-(395%)-414,8 μg

Μέταλλα

Ασβέστιο-(18%)-177 mg

Σίδηρος-(24%)

Μαγνήσιο-(18%)-64 mg

Μαγγάνιο-(55%)

Φώσφορος-(8%)-56 mg

Κάλιο-(6%)-295 mg

Νάτριο-(0%)-4 mg

Ψευδάργυρος-(9%)-0,81 mg

Άλλα συστατικά

Νερό 92,06 g

Λαϊκή ιατρική

Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τη χρήση του βασιλικού για την αντιμετώπιση της δυσουρίας. Τα πολτοποιημένα φύλλα του βασιλικού χρησιμοποιούνταν κατά παράδοση για τη θεραπεία των δηγμάτων από έντομα και φίδια. Το ρόφημα από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο.

Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται επίσης στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση του βρέφους λέγανε ότι ‘οι γυναίκες μασάνε φύλλα βασιλικού για να αυξήσουν την παραγωγή του μητρικού γάλατος’.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Ο βασιλικός είναι φυτό με αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιό του, το οποίο είναι πολύ καλό αντισπασμωδικό. Το ρόφημα από βασιλικό είναι ιδιαιτέρως χωνευτικό, διουρητικό και τονωτικό, καταπραΰνει το έντερο και τις νευρικές ημικρανίες. Μέσα σε κρασί, τονώνει τον οργανισμό και είναι εξαιρετικά χωνευτικός.

Η κατανάλωση φύλλων βασιλικού με λάδι, σαν σαλάτα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακοβιομηχανία και στην αρωματοθεραπεία.

Χρήσεις του βασιλικού:

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα σε πολλά φαγητά, στην ποτοποιία και στην κονσερβοποιία π.χ. σε κονσέρβες τομάτας και σαλτσών.

Για την μαγειρική, τα φύλλα μπορούν να διατηρηθούν ξερά, σε γυάλινα βάζα, ή σε καταψύκτη, όπου διατηρούν για πολύ καιρό όλο το άρωμά τους.

Διαφήμιση

Αντισηπτικό: Το βάφτισμα των φύλλων μέσα στο νερό για αρκετή ώρα έχει σαν αποτέλεσμα να μη μουχλιάζει το νερό αυτό. Γι’ αυτό και ο βασιλικός χρησιμοποιείται από την Εκκλησία για τον “αγιασμό» του νερού.

Ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού:

* Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος – το τσάι βοηθάει στην πέψη ως ένα άλλο είδος σόδας και καταπραΰνει τα έντερα

* Ενισχύει τη μνήμη και συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

* Ωφέλιμο για το αναπνευστικό ως αποσυμφορητικό για το κρύωμα, την καταρροή. Αποτελεσματικό αποχρεμπτικό για το βήχα και ηρεμιστικό των πνευμόνων για τη διφθερίτιδα και το άσθμα. Τα αποξηραμένα φύλλα βασιλικού καταπραΰνουν τις παθήσεις της χρόνιας ρινίτιδας και ιγμορίτιδας

* Βελτιωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και αντισηπτικό που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των εντερικών παρασίτων.

* Νευροτονωτικό που δυναμώνει τα νεύρα, ανακουφίζει την κατάθλιψη και την ανησυχία, βελτιώνει τη συγκέντρωση.

* Ωφέλιμο τους πόνους της πλάτης, τους τεντωμένους μύες και τους ρευματισμούς.

* Χαλαρωτικό για το στομάχι που διευκολύνει την πέψη, ανακουφίζει από τα αέρια, τον τυμπανισμό, τις κράμπες, τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα, και τη δυσπεψία.

* Μειώνει τις ρυτίδες

* Εντομοαπωθητικό: Απομακρύνει τα κουνούπια, τις μύγες και τις σκνίπες

* Στην αρωματοθεραπεία, ως αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σε μασάζ εναντίον της κατάθλιψης

Η προσθήκη του στο μπάνιο χαλαρώνει το σώμα μας.

Αιθέριο έλαιο του βασιλικού

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη.

Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας.

Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση.

Ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη, το κρύωμα, την κατάθλιψη, την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.

Συγκομιδή και συντήρηση:

Φρέσκος: Ψιλοκόψτε τα φύλλα του και βάλτε τα στο ψυγείο ή για μεγάλο διάστημα σε σακουλάκια στον καταψύκτη.

Αποξηραμένος: Κόψτε τα φύλλα νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου όταν το φυτό δεν είναι ανθισμένο. Καλό είναι γενικά να αφαιρείται τα άνθη του βασιλικού από το φυτό. Τοποθετήστε τα φύλλα πάνω σε ένα βαμβακερό ύφασμα και αφήστε να ξεραθούν σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Σε βάζο: Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέσα σε βάζο που περιέχει ελαιόλαδο.

Στην κατάψυξη: ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε παγοθήκες.

Ιαματικές συνταγές με βασιλικό

Χυμός: Λιώνετε τα φύλλα βασιλικού και παίρνετε το χυμό τους. Στάζετε μερικές σταγόνες από το χυμό σε κάθε αυτί για τους ερεθισμούς, τις φλεγμονές και τους πόνους των αυτιών.

Σαν αφέψημα είναι χωνευτικό. Ένα κουταλάκι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, μετά από κάθε γεύμα γουλιά γουλιά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε ένα κλωνάρι βασιλικού σε ένα ποτήρι νερό, για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα για όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σαν έγχυμα, ρίχνετε νερό που βράζει πάνω σε κλώνους ξερού βασιλικού, ένα κουταλάκι για κάθε φλιτζάνι, κλείνετε το καπάκι και το αφήνετε ένα τέταρτο για να βγουν οι δραστικές ουσίες. Το πίνετε ζεστό. Πολύ καλός είναι και ο συνδυασμός με μαντζουράνα και τίλιο και αν έχετε βήχα προσθέτετε και λίγο μέλι.

Κρασί: Αφήνετε μια χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού να χωνευθούν για 3 ημέρες σε 1 λίτρο κρασί και πίνετε 1 ποτήρι κρασί με τα γεύματα. Το κρασί αυτό αν το αναμείξετε με ίση ποσότητα ελαιόλαδου και πίνετε 4 κουταλιές της σούπας είναι φάρμακο για τη χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά και τονωτικό και χωνευτικό.

2-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα κουταλάκι διώχνει τον πονοκέφαλο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται και σε τσιμπήματα σφήκας. Επίσης, είναι καλό για εισπονές σε προβλήματα αναπνευστικού, σε πονοκεφάλους, αμνησία και μελαγχολία. Επίσης είναι καλό για γαργάρες σε άφθες και φλεγμονές των ούλων, για προβλήματα χώνεψης και σαν αφροδισιακό. Με μασάζ στην κοιλιακή χώρα κατευνάζει τη δυσπεψία και τα επώδυνα έμμηνα.

Αν τρίψετε ξερά φύλλα και τα κάνετε σκόνη που εισπνέεται και προκαλεί φτάρνισμα βελτιώνεται η όσφρηση και η χρόνια ρινίτιδα. Ένα κουταλάκι από αυτή τη σκόνη διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό συστήνεται για όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες και πίνεται 2-3 ποτήρια την ημέρα.

Ο φρέσκος βασιλικός χρησιμοποιείται για τα παράσιτα στα έντερα στα παιδιά και τρώνε λίγα φύλλα βασιλικού καθημερινά.

Αν φάτε λίγα φύλλα βασιλικού όταν έχετε ομιλία, λίγο πριν, καθαρίζει το μυαλό και ο λαιμός, διώχνει την ένταση και δίνει σιγουριά και ενισχύει την έμπνευση.

Οι φρέσκοι βλαστοί σε σαλάτα με ελαιόλαδο κάνουν καλό στη δυσκοιλιότητα. Το μάσημα φρέσκου βασιλικού θεραπεύει τις άφθες και καθαρίζει την αναπνοή.

Τα πολτοποιημένα φύλλα βασιλικού μπαίνουν στα δαγκώματα σφήκας, κουνουπιών και σκορπιού και τραβούν το δηλητήριο, αλλά είναι και εντομοαπωθητικά. Διώχνει και τις μύγες.

Οι σπόροι του λιωμένοι με νερό είναι αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις.

Παρενέργειες βασιλικού

Το μάσημα πολλών χλωρών φύλλων φέρνει λήθαργο, ιλίγγους και πόνους στο συκώτι γι’ αυτό και οι γίδες δεν τρώνε βασιλικό. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί νύστα και έλλειψη συγκέντρωσης.

Πως θα έχετε φρέσκο βασιλικό όλο το χειμώνα!

Υλικά

Βασιλικός

Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Κόβουμε τα φυλλαράκια του βασιλικού, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Τα βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι και προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν εντελώς και ακόμα πιο πάνω.

Κλείνουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Το λαδάκι με το βασιλικό θα παγώσει και όποτε θέλετε να βάλετε στην σαλτσούλα σας βασιλικό

Χρήση

θα παίρνετε με ένα κουταλάκι από το μείγμα ελαιόλαδο – βασιλικός και θα προσθέτετε στη σαλτσούλα σας.

Τα φύλλα του βασιλικού θα είναι σαν να τα κόψατε από τη γλάστρα και το λαδάκι θα είναι τέλεια αρωματισμένο…

cookpad.com

www.bambakia.gr

www.iatronet.gr

aroma-herbs.com

www.missbloom.gr

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αγορά, Αίγυπτο, αιθέριο έλαιο, αναπνοή, αντιμετώπιση, αντιφλεγμονώδη, βασιλικός, βήχα, Γαλλία, γρίπη, γυναίκες, ελαιόλαδο, Ελλάδα, θεραπεία, Ινδία, Ισραήλ, κάλιο, καρκίνου, κρασί, λάδι
Διαφήμιση