Χρωματοθεραπεία: μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής ενάντια στις φαρμακοβιομηχανίες.

Χρωματοθεραπεία: μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής ενάντια στις φαρμακοβιομηχανίες.

“Ο ρόλος του χρώματος είναι σημαντικός για το ανθρώπινο πνεύμα. Είναι μια μορφή της κατανόησης και μια πηγή απολαύσεων. Άλλοτε μια εσωτερική απάντηση του πνεύματος στον πόνο»

Λεόν Ντωντέ-Γάλλος Δημοσιογράφος και Συγγραφέας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

“Αλλάξτε διάθεση, αλλάζοντας χρώμα» είναι η έκφραση που ακούμε συχνά όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από αρνητικά συναισθήματα ή καταστάσεις άγχους. Άραγε,όμως, πόσοι από μας γνωρίζουν ότι τα χρώματα που επιλέγουμε στη καθημερινότητά μας μπορούν να βοηθήσουν εκτός από την αλλαγή διάθεσης (ψυχολογία) και την υγείας μας; Το χρώμα ρούχων που φοράμε, το χρώμα στους τοίχους του σπιτιού ή του γραφείου μας, το χρώμα στα μαλλιά μας, ακόμη και τα χρώματα των τροφών που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στη ψυχολογική μας διάθεση όσο και σε διάφορα θέματα υγείας, όπως τονίζουν οι ψυχοθεραπευτές αλλά και οι γιατροί που ασχολούνται με την χρωματοθεραπεία.

Η χρωματοθεραπεία είναι μια νέα επιστημονική θεραπευτική αγωγή που αξιοποιεί την φωτεινή ενέργεια των χρωμάτων για να διεγείρει το δέρμα και τα όργανα του σώματος, με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.Η εγκεφαλική επιρροή των χρωμάτων ταξιδεύει μέσα από τα μάτια. Από εκεί οι έγχρωμες ακτίνες φτάνουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, όπου μέσα από πολύπλοκες διεργασίες μετατρέπονται σε ιδέες και ενέργεια. Η απορρόφηση των χρωμάτων από τα νεύρα ενισχύει την λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού του σώματος.

Η χρωματοθεραπεία κατατάσσεται στις συμπληρωματικές εναλλακτικές μορφές θεραπείας, οι οποίες φιλοδοξούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της χημικής φαρμακευτικής αγωγής που προτείνουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η αγωγή της είναι απλή, ευχάριστη και φυσικά εντελώς ανώδυνη. Στηρίζεται, κυρίως, στην αντίληψη ότι καθένα από τα χρώματα του φάσματος του φωτός δρα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού μας , ασκώντας ευεργετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία μας. Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που ενεργοποιεί την παλμική ενέργεια του οργανισμού μας. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν το φως και το χρώμα προκειμένου να αποκαταστήσουν την ισορροπία της ενέργειας στο σώμα και να θεραπεύσουν σωματικές και ψυχικές διαταραχές.

Η χρωματοθεραπεία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στους θεραπευτές των αρχαίων πολιτισμών. Ας μην ξεχνούμε πως οι θεραπευτικές ιδιότητες του Ήλιου και του φωτός που απέρρεαπ΄αυτόν σε όποιο χρώμα ήταν γνωστές αλλά και λατρευόταν σε πολιτισμούς από την Ελλάδα μέχρι και τη μακρινή Ινδία. Στην Αίγυπτο κατασκεύαζαν ναούς με αίθουσες χρωμάτων προκειμένου να ενεργοποιήσουν τη θεραπευτική ιδιότητα του Ήλιου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Καρνάκ στην αρχαία αιγυπτιακή Ιπέτ Σουτ, ο μεγαλύτερος χώρος λατρείας της αρχαίας Αιγύπτου, αφιερωμένος στις θεότητες της Τριάδας των Θηβών. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την θεραπευτική δύναμη των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων όπως και αρωμάτων αναμεμειγμένων με χρώματα, για να επιτύχουν τις ζητούμενες θεραπευτικές δονήσεις.Στην Αρχαία Ελλάδα,ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, χρησιμοποίησε το φως και τον ήχο στις ολιστικές μεθόδους θεραπείας του. Στο δοκίμιο του “Περὶ ἀέρων, ὑδάτων, τόπων» αναφέρεται στην ασθένεια των Σκύθων, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις νομαδικές φυλές των στεπών της ανατολικής Ευρώπης ένα μέρος των ανδρών γινόταν ανίκανο και εμφάνιζε θηλυπρεπή στοιχεία, όπως η χροιά της φωνής, αποδίδοντας την αιτία αυτού του προβλήματος στον γκρίζο ουρανό της Σκυθίας.

Ο Αριστοτέλης, αυτός ο μεγάλος φιλόσοφος, στο σύγγραμμα του “Περί Χρωμάτων» αλλά και στο σύγγραμμα του “Μικρά Φυσικά» ασχολείται με τις ιδιότητες των χρωμάτων ως καλλωπιστικό μέσο αλλά και ως γιατρικό. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν ότι τα χρώματα ενεργοποιούν την φυσική, τη νοητική αλλά και την πνευματική ουσία του ανθρώπου. Ενώ στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιούσαν τις ηλιακές γιορτές και τα χρώματα του φωτός του Ήλιου σε θεραπευτικές εορτές. Όλα τα παραπάνω με το πέρασμα του χρόνων ξεχάστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις συνδέθηκαν από την Εκκλησία,ιδιαίτερα κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα με σκοτεινές λατρείες και οι θεραπευτές εκδιώχτηκαν ή και βασανίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις.

Η σημασία του χρώματος και του φωτός ήρθε ξανά στην επιφάνεια αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Γερμανός φιλόσοφος και επιστήμονας Γκαίτε έγραψε τη μελέτη του για το χρώμα, Zur Farbenlehre (γνωστή σε όλους μας ως Θεωρία των Χρωμάτων). Το βιβλίο γράφτηκε το 1810 και ο Γκαίτε αμφισβητεί τη Νευτώνεια οπτική του αντικειμένου, αναπτύσσοντας μια ψυχολογική και φιλοσοφική μελέτη του τρόπου με τον οποίο βιώνουμε το χρώμα σαν φαινόμενο.Το 1933 οι ποιότητες και η θεραπευτική επίδραση των χρωμάτων εξετάστηκαν σε βάθος από τον επιστήμονα Dinshah Ghadiali.Ο δρ Ghadiali ήταν ένας πρωτοπόρος στον τομέα της χρωματοθεραπείας, δυστυχώς, φυλακίστηκε και ο εξοπλισμός του, τα βιβλία και τα γραπτά καταστράφηκαν αφού είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η θεωρία του ήταν ότι διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά στοιχεία (μπλε = οξυγόνο, κόκκινο = υδρογόνο, κ.λπ.), καθώς και η έλλειψη των εν λόγω στοιχείων στο σώμα ήταν αυτό που προκαλούσε τη νόσο. Ως εκ τούτου, αν το σώμα εκτέθηκε σε αυτό το χρώμα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπισθεί και η ασθένεια να θεραπευτεί σύμφωνα με τον Ghadiali. Όπως έλεγε κάθε ασθένεια, εκτός από τα σπασίματα μπορούσε να θεραπευτεί μέσα από τα χρώματα. Ο ασθενής δεν χρειαζόταν κατ ‘ανάγκη να εκτεθεί άμεσα σε χρωματιστά φώτα, απλά μπορούσε να πιεί υγρά από ένα κατάλληλα χρωματισμένο μπουκάλι προκειμένου να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.

Ο Dinshah P. Ghadiali (1873-1966) υπήρξε μια ιδιοφυία. Τα επιτεύγματά του ξεκινάνε από νεαρή ηλικία. Ο Ghadiali γεννήθηκε στην Βομβάη της Ινδίας. Ξεκίνησε το σχολείο στα 2,5 ενώ στα 8 έτη του είχε τελειώσει και το γυμνάσιο. Στα 11 του χρόνια ήταν βοηθός καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική στην ηλικία των 14 ετών. Φαίνεται πως ανακάλυψε τη σημασία του φωτός στη θεραπεία των ασθενειών αφού κατάφερε να θεραπεύσει ένα κορίτσι που έπασχε από κολίτιδα εκθέτοντας την σε φως από μια λάμπα πετρελαίου εφοδιασμένη με λουλακί χρώμα.Παράλληλα της χορηγούσε γάλα που είχε τοποθετηθεί σε μπουκάλι με το ίδιο χρώμα και είχε εκτεθεί στον ήλιο. Το κορίτσι έγινε τελικά καλά και κάπως έτσι ξεκίνησε και η καριέρα του. Το 1911 μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου αναπτύσσει και τη θεωρία του περί χρωμάτων και την αντιστοιχία τους με τα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτήν κάθε στοιχείο παρουσιάζει μια υπεροχή του ενός από τα επτά πρισματικά χρώματα. Οξυγόνο, υδρογόνο, άζωτο και άνθρακας είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το 97% του ανθρώπινου σώματος και συνδέονται με το μπλε,το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο. Σε ένα υγιές άτομο αυτά τα χρώματα είναι ισορροπημένα, αλλά η ισορροπία χάνεται όταν το άτομο ασθενεί. Η θεραπεία είναι απλή: για να θεραπευτεί η ασθένεια, πρέπει να γίνει εξισορρόπηση των χρωμάτων είτε με την εισαγωγή στον οργανισμό αυτών που λείπουν ή με τη μείωση όσων έχουν αυξηθεί. Η θεραπεία, μάλιστα, επιτυγχάνεται από το Spectro-Chrome, ένα κουτί με μια λάμπα 1000-watt και ένα άνοιγμα εφοδιασμένο με έγχρωμα φίλτρα. Τα πέντε φίλτρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεμονωμένα ή σε ζεύγη για την παραγωγή δώδεκα διαφορετικών χρώματων που θα οδηγούσαν στην θεραπεία.

Ο δρ. Ghadiali ισχυριζόταν ότι η συγκεκριμένη συσκευή δρα επάνω στο φυσικό σώμα, όχι με απορρόφηση ή διείσδυση, αλλά με μια διαδικασία ενδυνάμωσης ή παρεμβολής προς το σώμα μας ή για την ακρίβεια προς αυτό που ονομάζουμε αύρα του σώματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ενισχύει στην ουσία όσα έλεγε ο δρ. Ghadiali είναι το γεγονός ότι τα πρόωρα μωρά υποβάλλονται σε μπλε φως για να αντιμετωπίσουν τον ίκτερο. Επίσης, απόδειξη αποτελεί ότι το φως του ήλιου απαιτείται για τη σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό και ότι τα φυτά χρειάζονται φως για την ανάπτυξή τους. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα στοιχεία όταν θερμαίνονται εκπέμπουν διαφορετικό φως, η θεωρία του δρ.Ghadiali ενισχύεται.

Ο Ghadiali μάλιστα είχε κι ένα σλόγκαν “No Diagnosis, No Drugs . . . No Surgery» που ερχόταν σε αντίθεση με το ιατρικό κατεστημένο και τις φαρμακοβιομηχανίες. Ο ίδιος ήταν οπαδός ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής ζητώντας από τους ασθενείς του να αποφεύγουν τα πουλερικά, το καφέ, τον καπνό και διάφορα άλλα τοξικά προϊόντα. Το 1919 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ένωσης των Ιατρών χωρίς φάρμακα και συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες για να έχουν η κυβέρνηση αναγνωρίζουν εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές. Οι συνήθειες του, οι θεραπείες που πρότεινε και οι δημοσιεύσεις του είχαν προκαλέσει μεγάλο ανταγωνισμό από το ιατρικό κατεστημένο στις ΗΠΑ. Ο ίδιος εξάλλου αποτελούσε κόκκινο πανί για τις φαρμακοβιομηχανίες καθώς αποκαλούσε τον εμβολιασμό κατάρα και απεικόνιζε την Ιατρική ως ένα χταπόδι στα πλοκάμια του οποίου περιλαμβάνονταν ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύλλογος, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είχαν σχέση με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η συμβουλή του προς τους ασθενείς του ήταν: “Μην τους ακούτε ».

Διαφήμιση

Φυσικά ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να στοχοποιηθεί από την Αμερικάνικη Ιατρική Ένωση. Αν και κάτοχος πτυχίου ιατρικής δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στις ΗΠΑ, ενώ η Ένωση επεσήμανε πως ήταν ένας τσαρλατάνος που απλά είχε καταφέρει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου τον εαυτό του ως ανθρωπιστή. Για να προστατεύσει την εργασία του και τον εαυτό του από κάθε νομική άποψη ο δρ. Ghadiali άρχισε να αναφέρει πως δεν ομιλεί για θεραπείες αλλά για κανονικότητα του σώματος. Το 1925 κατηγορήθηκε ότι ανήθικους σκοπούς απέναντι στη 19χρονη γραμματέα του. Πέρασε τέσσερα χρόνια φυλακή για να κατηγορηθεί για δεύτερη φορά το 1931 ότι το Spectro-Chrome δεν πραγματοποιεί όσα υπόσχεται. Στη δίκη εμφανίστηκαν όμως πολυάριθμοι ευχαριστημένοι ασθενείς καθώς και μια χειρουργός, η Kate Baldwin, η οποία κατέθεσε πως η συσκευή του δρ Ghadiali τη βοήθησε να θεραπεύσει με επιτυχία περιπτώσεις γλαυκώματος, σύφιλης, καρκίνου, φυματίωσης καθώς και μια περίπτωση ιδιαίτερα σοβαρού εγκαύματος. Τελικά ο δρ. Ghadiali αφέθηκε ελεύθερος. Το 1933 ολοκλήρωσε το έργο του “The Spectro-Chrome Metry Encyclopedia». To 1934 έγινε μια προσπάθεια να του αφαιρέσουν την Αμερικάνικη Υπηκοότητα (είχε πολιτογραφηθεί το 1917- λεξι χρόνια αφότου μετακόμισε στις ΗΠΑ) με βάση τον αντι-ασιατικό νόμο μετανάστευσης του 1924. Ο δρ. Ghadiali υποστήριξε ότι αν και ήταν ένας Ινδός, ήταν περσικής καταγωγής, και έτσι ήταν σε θέση να διατηρήσει την υπηκοότητά του. Μετά το νόμο του 1938 στις ΗΠΑ για τα καλλυντικά και τα φάρμακα, οι ανταγωνιστές του δρ. Ghadiali άρχισαν πάλι να συγκεντρώνουν στοιχεία εναντίον του.

Το 1945 οδηγείται ξανά σε δίκη κι αυτή τη φορά καταδικάζεται σε βαριά πρόστιμα και κατάσχεση όλου του θεραπευτικού του υλικού. Τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι το θάνατο του το 1966 ο δρ.Ghadiali ίδρυσε το Visible Spectrum Research αλλά όσα διέθετε στο κοινό ήταν χαρακτηρισμένα ως μη θεραπευτικά. Μετά το θάνατό του οι γιοί του ανέλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο του ιδρύοντας ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με τη χρωματοθεραπεία.

Η μέθοδος για τη διάγνωση που χρησιμοποιεί σήμερα η χρωματοθεραπεία θεμελιώθηκε από τον δρ. Max Luscher και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε Ευρώπη και Αμερική. Τα χρώματα, βάση των ιδιοτήτων τους, χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: στα ψυχρά και στα θερμά. Τα ψυχρά χρώματα έχουν μικρά μήκη κύματος και η διάταξή τους στο φάσμα βρίσκεται προς την πλευρά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Προκαλούν την αίσθηση της ψυχρότητας και την ψευδαίσθηση της σμίκρυνσης και της απομάκρυνσης. Μια επιφάνεια που καλύπτεται από ψυχρά χρώματα δίνει την εντύπωση ότι είναι μικρότερη και πιο απόμακρη απ’ ότι στην πραγματικότητα.Στα ψυχρά χρώματα του φάσματος ανήκουν: το μπλε, το indigo (λουλακί) και το ιώδες. Αντιθέτως, τα θερμά χρώματα, βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φάσματος, προσκείμενα προς την υπέρυθρη ακτινοβολία και έχουν μεγάλα μήκη κύματος. Προκαλούν την εντύπωση της θερμότητας και την ψευδαίσθηση της επέκτασης. Μια επιφάνεια που καλύπτεται από θερμά χρώματα δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερη και πιο κοντινή απ’ ότι στην πραγματικότητα. Στην κατηγορία των θερμών χρωμάτων ανήκουν: το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Παρά το γεγονός ότι ο δρ. Ghadiali που απέδειξε ότι η χρωματοθεραπεία λειτουργεί έχει διαγραφεί εντελώς από το ιατρικό κατεστημένο, αρκετοί θεραπευτές στις ημέρες μας χρησιμοποιούν τη θετική ενέργεια των χρωμάτων. Στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός μπλε και κόκκινου φωτός φως βοηθά στη μείωση της ακμής. Μια ακόμη μελέτη στο Coliban Medical Centre, της Αυστραλία απέδειξε ότι η έκθεση σε έντονο φως είναι αποτελεσματική απέναντι στη νόσο του Πάρκινσον.Πιο συγκεκριμένα δώδεκα ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο εκτέθηκαν σε λευκό φως φθορισμού 1-1,5 ώρα σε ένταση από 1000 έως 1500 lux ημερησίως αρχής γενομένης 1 ώρα πριν από την συνηθισμένη ώρα της έναρξης του ύπνου, περίπου δηλαδή στις 22:00 μ.μ. Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν πριν αρχίσει η έκθεσή τους στο φως και στη συνέχεια δύο εβδομάδες μετά. Εντός δύο εβδομάδων μετά την έναρξη της έκθεσης στος φως διαπιστώθηκε , σημαντική βελτίωση στους περισσότερους ασθενείς.Άλλη περίπτωση στο Πανεπιστήμιο της Iowa στις ΗΠΑ έδειξε ότι το μπλε φως θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και μείωση του αριθμού των προκαρκίνων, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν να μειώσει και τον αριθμό των ολοκληρωμένων καρκίνου του δέρματος και ενδεχομένως να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ασθενών.

Επίσης,επιστήμονες στο Massachusetts Institute of Technology έχουν αναπτύξει μια ισχυρή νέα τάξη εργαλείων για τις εγκεφαλικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα του φωτός.Υποστηρίζουν,μάλιστα ότι τα χρώματα θα μπορούσαν δυνητικά να τους οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για διαταραχές που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, της επιληψίας,της βλάβη του εγκεφάλου και της νόσου του Πάρκινσον.Αρκεί φυσικά να το επιτρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες που είναι κράτος εν κράτη στις ΗΠΑ.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News

Πηγές:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Chromath%C3%A9rapie

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/spectro.html

http://www.dinshahhealth.org/

http://www.fst.org/aura2.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17612949

http://www.uihealthcare.org/content.aspx?id=236172

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: Αίγυπτο, ακμής, αντιμετώπιση, γάλα, γιατροί, δέρμα, Ελλάδα, ενέργεια, επιστήμονες, εργασία, θεραπεία, θεραπείες, Ινδία, καλλυντικά, καρκίνου, Κινέζοι, οργανισμό, προϊόντα, σώμα, υγεία
Διαφήμιση