Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τον έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους κύκλους της υγιεινής διατροφής
Συγκεκριμένα ο ανανάς, γιατί περί αυτόν ο λόγος, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο.
Ο ανανάς είναι ένα χυμώδες φρούτο με μοναδικά ξεχωριστή γεύση, που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Η Χαβάη, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό είναι οι κυριότερες χώρες που ασχολούνται με την εμπορική παραγωγή του.
Ο ανανάς είναι διαθέσιμος κατά τη διάρκεια όλου του έτους στις τοπικές αγορές, όπως και στην ελληνική, εάν και η κύρια περίοδος παραγωγής του είναι από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο.
Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες.
Η σύστασή του έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να παρέχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία μεταξύ των οποίων είναι και οι παρακάτω:
Η βρωμελαΐνη αποτελεί ένα σύνθετο μίγμα ουσιών που απαντάται στον ανανά, με τα περισσότερο μελετημένα συστατικά της να είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που φαίνεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της βρωμελαΐνης δεν φαίνεται να περιορίζονται στην προαγωγή της υγείας του πεπτικού, καθώς κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι θεραπευτικές δόσεις αυτής μέσω συμπληρωμάτων μπορούν να παρέχουν ευεργετικά οφέλη στη φλεγμονή, στην πήξη του αίματος και στην αναστολή της ανάπτυξη ορισμένων όγκων.
Αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η υψηλή περιεκτικότητα του ανανά στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην προστασία έναντι της εμφάνισης νοσημάτων φθοράς όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, ενώ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας έναντι του κοινού κρυολογήματος.
Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύσταση του ανανά, όπως και άλλων φρούτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας όρασης κατά την ενήλικο ζωή.
Via: Πηγή