Καούρες: Εννέα τρόποι να απαλλαγούμε

Καούρες: Εννέα τρόποι να απαλλαγούμε

Οι καούρες αποτελούν μια συχνότατη πεπτική ενόχληση η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς και να προληφθεί αρκεί να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα

Συνήθως οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό. Οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα δηλαδή της “μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομαχιού και του οισοφάγου που κανονικά “κλείνει» μόλις περάσει η τροφή.

Εάν όμως παραμείνει “ανοιχτός», τότε “το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, εν αντιθέσει με αυτόν του στομαχιού, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις καούρες:

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό: Τα αεριούχα ποτά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας την παλινδρόμηση το περιεχομένου του στομάχου.

Μη φορτώνετε το στομάχι σας: η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα και να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.

Διαφήμιση

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό διευκολύνεται η “άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε να είστε ανασηκωμένοι.

Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα: μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη μέσω της ώθησης του περιεχομένου του στομάχου προς τα κάτω δηλαδή προς το έντερο.

Ελέγξτε το βάρος σας: Το περιττό βάρος, ιδίως όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες. Επίσης οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά εντούτοις οι ειδικοί επισημαίνουν ορισμένους “συνήθεις υπόπτους» όπως ο καφές, το σκόρδο, η σοκολάτα, οι καραμέλες και ροφήματα μέντας, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και οι σάλτσες ντομάτας, τα καυτερά και λιπαρά φαγητά και οι σφολιάτες. Συνιστάται μάλιστα να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

Φοράτε χαλαρά ρούχα: τα ρούχα που πιέζουν την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αναψυκτικά, εσπεριδοειδή, καραμέλες, καφές, ντομάτα, ροφήματα, σκόρδο, σοκολάτα, στομάχι, τρόφιμα, φαγητό
Διαφήμιση