Λίγες πεποιθήσεις είναι πιο επικίνδυνες από την εικασία ότι αν κάποιος έχει υπέρταση θα το ξέρει γιατί θα το αισθάνεται.
Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί την αποκαλούν “σιωπηρό δολοφόνο» όχι μόνο επειδή σπανίως προκαλεί συμπτώματα, αλλά διότι όταν αυτά εκδηλωθούν “είναι πιθανό η αρτηριακή πίεση να έχει φθάσει ήδη σε σοβαρά και ίσως απειλητικά για τη ζωή επίπεδα», κατά τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη, πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και γραμματέα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στις 17 Μαΐου, ο κ. Τσιούφης ξεδιαλύνει μερικούς ακόμα από τους κυριότερους μύθους που αφορούν μια νόσο η οποία προσβάλλει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας.
1. Οποιος είναι ήρεμος, χωρίς στρες, δεν εκδηλώνει υπέρταση. Η υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως προσωπικότητας και πηγών στρες στην καθημερινή ζωή.
2. Οι νέοι δεν παθαίνουν υπέρταση. Παρότι ο κίνδυνος εκδήλωσης υπέρτασης αυξάνεται με την ηλικία, οποιοσδήποτε μπορεί να την εκδηλώσει, ακόμα και μικρά παιδιά. Ο μόνος τρόπος για να το ξέρει κανείς είναι να μετρά τακτικά την πίεσή του.
Η προληπτική μέτρηση πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 3 ετών και να διενεργείται σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο. Οι ενήλικοι πρέπει να την μετρούν τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια ή συχνότερα αν έχουν παράγοντες κινδύνου (π.χ. παχυσαρκία, καθιστική ζωή, οικογενειακό ιστορικό).
3. Η υπέρταση της λευκής μπλούζας είναι αθώα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν υπέρταση μόνο όταν βρίσκονται σε ένα ιατρείο ή νοσοκομείο και γι’ αυτό νομίζουν ότι είναι μια αθώα κατάσταση. Ωστόσο η υπέρταση της λευκής μπλούζας, όπως λέγεται, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κλασικής υπέρτασης μέσα σε μια 10ετία από την εμφάνισή της.
4. Εχω οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, δεν μπορώ να την αποφύγω. Αν οι γονείς ή άλλοι στενοί συγγενείς σας έχουν υπέρταση, σαφώς διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσετε, αλλά με έναν προσεκτικό (υγιεινό) τρόπο ζωής μπορείτε να προστατευθείτε σε μεγάλο βαθμό ετεροχρονίζοντας την εμφάνισή της και κάνοντας ηπιότερη τη βαρύτητά της.
5. Δεν βάζω αλάτι στο φαγητό μου, άρα θα αποφύγω την υπέρταση. Ο έλεγχος της πρόσληψης άλατος χρειάζεται πολύ περισσότερα από αυτό, διότι το 75% του άλατος που τρώμε προέρχεται από τα τυποποιημένα τρόφιμα (με πρώτο το ψωμί). Επομένως, να διαβάζετε τις ετικέτες όλων των τροφίμων, προτιμώντας όσα αναγράφουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο.
6. Το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι kosher είναι καλές εναλλακτικές στο κοινό αλάτι. Και τα τρία είδη άλατος έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο (40%), επομένως επηρεάζουν εξίσου την αρτηριακή πίεση.
7. Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά, οπότε μπορώ να πίνω ελεύθερα. Η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται σε 1-2 ποτηράκια (των 150 ml το καθένα) ημερησίως, διότι η συχνή κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης.
8. Ρύθμισα την πίεσή μου με φάρμακα, άρα μπορώ να τα κόψω. Η υπέρταση είναι συνήθως μία χρόνια νόσος, επομένως πρέπει να ακολουθείτε την αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός εφόρου ζωής μαζί με τις υγιεινοδιαιτητικές (άσκηση, διατροφή κ.λπ.) συμβουλές του.
9. Το καλοκαίρι πέφτει η πίεση και πρέπει να τρώω περισσότερο αλάτι. Η μέση κατανάλωση άλατος στη χώρα μας ήδη είναι πολύ υψηλότερη από τη συνιστώμενη για καλή υγεία (πάνω από 10 γρ. ημερησίως, αντί για 6 γρ. από τους υγιείς και 4 γρ. από τους υπερτασικούς).
Επιπλέον, από τα 2 εκατομμύρια των υπερτασικών στη χώρα μας, περισσότεροι από τους μισούς είναι αρρύθμιστοι. Επομένως, δύσκολα θα χρειασθεί κανείς περισσότερο αλάτι, ακόμα και σε περιόδους καύσωνα.
ΠΗΓΗ : tanea.gr
Via: Πηγή