Τη σημερινή εποχή οι γυναίκες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πληθώρα υποχρεώσεων μεταξύ καριέρας και οικογένειας, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος τρόπος ζωής να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία τους λόγω του στρες και της κακής διατροφής. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός της γυναίκας υπόκειται σε πολλές βιολογικές μεταβολές, ξεκινώντας από την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και καταλήγοντας στην εμμηνόπαυση.
Συνεπώς, η υγιεινή διατροφή καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο προκειμένου η μετάβαση από τη μία φάση στην άλλη να γίνεται ομαλά και ταυτόχρονα να μπορεί η γυναίκα να έχει την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινότητά της.
Τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά δεν θα πρέπει να απουσίαζουν λοιπόν από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.
1.Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν το μεταβολισμό μας να λειτουργεί ομαλά και είναι απαραίτητες ιδιαιτέρως τις ημέρες πριν την πρώτη ημέρα του κύκλου κατά τις οποίες ο οργανισμός μας κατακρατά υγρά, εντείνοντας το οίδημα που νιώθουμε. Επιπλέον, οι βιταμίνες αυτές ενισχύουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αυγά είναι μερικές καλές πηγές αυτών των βιταμινών.
2. Ασβέστιο
Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση που απειλεί περισσότερο της γυναίκες και ο συνδυασμός της κατάλληλης διατροφής με την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο αλλά και μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο είναι καλές πηγές ασβεστίου. Επιπρόσθετα, το ασβέστιο μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο και για τις γυναίκες που εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
3. Ιώδιο
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωσή σου, υποθυρεοειδισμό, διαταραχές της διάθεσης, πρόσληψη βάρους και υπογονιμότητα. Τα γαλακτοκομικά, το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και το γάλα σόγιας είναι πολύ καλές πηγές ιωδίου
4. Σίδηρος
Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στις γυναίκες παγκοσμίως λόγω της κακής διατροφής και της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια τρόφιμα σε σίδηρο
5. Φυτοοιστρογόνα
Τα φυτοοιστρογόνα απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα και μοιάζουν δομικά με τα οιστρογόνα. Μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το λινέλαιο, τα προϊόντα σόγιας, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την πιθανή ευεργετική δράση των φυτοοιστρογόνων στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμα περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.
Συμπερασματικά, η υγεία του γυναικείου οργανισμού συνδέεται άρρηκτα με τη σωστή διατροφή. Φροντίστε λοιπόν να μην παραμελείτε τον εαυτό σας κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr
Via: Πηγή