Υπολογίζεται ότι ένας στους 14 ανθρώπους άνω των 65 ετών θα αναπτύξει άνοια, τη νευροεκφυλιστική πάθηση που οι περισσότεροι συνδέουν με την απώλεια μνήμης.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους.
Δείτε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια:
Η άνοια δεν είναι ασθένεια
Η λέξη αποτελεί στην ουσία μία “ομπρέλα» που περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και δυσκολίες στη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων ή τη γλώσσα. Το Αλτσχάιμερ είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας, ενώ άλλοι τύποι άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, η άνοια με σωμάτια Lewy, η μετωποκροταφική άνοια κ.α.
Άνοια δεν είναι μόνο η απώλεια μνήμης
Οι αλλαγές στη συμπεριφορά, η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός, οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις, η δυσκολία στην επικοινωνία και η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να αποτελούν ενδείξεις άνοιας.
Η άνοια πλήττει περισσότερο τις γυναίκες
Ο βασικός και προφανής λόγος για τον οποίο τα 2/3 των πασχόντων από Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες, είναι ότι ζουν περισσότερο από τους άνδρες και η αύξηση της ηλικίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 65 τους, οι γυναίκες έχουν περισσότερες από 1 στις 6 πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον τη νόσο, ενώ οι άνδρες έχουν 1 στις 11. Στην ηλικία των 60 ετών, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ απ’ ότι με καρκίνο του στήθους.
Δεν υπάρχουν θεραπείες για την άνοια
Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τα άτομα να ζουν με τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ίδια την πάθηση.
Η άνοια δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης
Η πλειοψηφία των ατόμων με άνοια είναι άνω των 65 ετών, αλλά η κατάσταση δεν αποτελεί φυσιολογικό σύμπτωμα της γήρανσης. Η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας αυξάνεται με την ηλικία, αλλά ένα ηλικιωμένο άτομο δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει άνοια.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την άνοια, εάν όμως διαγνωστεί στα αρχικά στάδια, υπάρχουν τρόποι για να επιβραδυνθεί η διαδικασία και να διατηρηθεί η πνευματική λειτουργία του ατόμου.
Ο ρόλος της διατροφής
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η δίαιτα MIND, μία δίαιτα που αναπτύχθηκε ειδικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Η συγκεκριμένη διατροφή αποτελεί ένα συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να ακολουθήσει κάποιος τη δίαιτα MIND, εκτός από το να εστιάζει στις τροφές που προτείνει, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φασόλια, πουλερικά και λίγο κρασί.
Έρευνες τέλος, έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και πρέπει να αποφεύγονται.