Από λίγες ημέρες έως και πολλούς μήνες μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα που προκαλούν οι φλεγμαίνουσες αιμορροΐδες οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, θα ταλαιπωρήσουν κάποια στιγμή σχεδόν το 75% των ανθρώπων παγκοσμίως.
Το μέγεθος, ο τύπος, το στάδιό τους και η θεραπεία που θα δεχθούν καθορίζουν συνήθως την πορεία των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο, Γενικό Χειρουργό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής χειρουργικής (www.axiarchos.gr), οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων παγκοσμίως και κυρίως των ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών. Δεν είναι παρά διογκωμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή το κάτω μέρος του ορθού και διακρίνονται σε δύο τύπους: στις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι πρώτες προβάλλουν στον αυλό του ορθού, ενώ οι δεύτερες στον πρωκτό. Κάποιες φορές προκαλούν πόνο, κνησμό ή δυσφορία. Επίσης, μπορεί να αιμορραγούν κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου. Γι’ αυτό και γίνονται σχεδόν πάντα αντιληπτές από την παρατήρηση αίματος στο χαρτί ή στην τουαλέτα, πολλές φορές χωρίς την ύπαρξη πόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την κένωση μπορεί να ερεθιστεί μια εσωτερική αιμορροΐδα και να αιμορραγήσει. Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα.
Εάν οι αιμορροΐδες είναι μικρές, τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες, χωρίς θεραπεία. Οι προεξέχουσες εσωτερικές αιμορροΐδες, δηλαδή εκείνες που είναι διογκωμένες και προβάλλουν από τον πρωκτό (πρόπτωση αιμορροΐδων) μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν και μπορεί να απαιτήσουν ιατρική βοήθεια.
Ειδική κατηγορία αποτελούν οι εγκυμονούσες, οι οποίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες, εξαιτίας της πίεσης στο υπογάστριο, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση του μεγέθους του εμβρύου προκαλεί πίεση στις φλέβες με συνέπεια τη μείωση της ροής του αίματος προς τη λεκάνη, και τη διόγκωσή τους. Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων που δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τον τοκετό.
Οι πάσχοντες, με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ο οποίος αφού αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη πιθανή αιτία που μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα, θα τους κατευθύνει αναλόγως.
Σε πρώτη φάση κρίνονται απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες βοηθούν στην ταχύτερη ύφεση των συμπτωμάτων. Αρχικός στόχος είναι η ένταξη στη διατροφή περισσότερων φυτικών ινών, που προέρχονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και από δημητριακά ολικής αλέσεως, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κενώσεις, καθώς κυρίαρχη αιτία των αιμορροΐδων είναι η καταβολή μεγάλης προσπάθειας κατά τη διάρκειά τους. “Εμπλουτίζοντας τη διατροφή τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες επιτυγχάνεται η αποφυγή της δυσκοιλιότητας και έτσι διευκολύνεται η διέλευση των κοπράνων οπότε και μειώνεται ο χρόνος παραμονής στη λεκάνη της τουαλέτας. Επίσης, είναι αναγκαίος ο περιορισμός κατανάλωσης κορεσμένων λιπών, αλκοόλ, πικάντικων φαγητών, καφεΐνης, ραφιναρισμένων υδατανθράκων και κόκκινου κρέατος και η επαρκής κατανάλωση υγρών (νερού και φυσικών χυμών). Επικουρικά, μπορεί να βοηθήσει η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.
Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Το κολύμπι, το περπάτημα, η αεροβική άσκηση αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση!
Η καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού, η μείωση του χρόνου παραμονής στην τουαλέτα, η γρήγορη ικανοποίηση της ανάγκης για αφόδευση και η χρήση τοπικών σκευασμάτων σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων δύνανται να ανακουφίσουν τους ασθενείς. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν εξαλείψουν τα συμπτώματα, αφού υποφέρουν από αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ πιθανό αυτά να επανεμφανιστούν. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 25% των ασθενών που αντιμετωπίζονται συντηρητικά δεν θεραπεύονται οριστικά.
Όταν λοιπόν η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων δεν αποδίδει και ο ασθενής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε απαιτείται πιο δραστική λύση: αυτή της χειρουργικής επέμβασης.
“Οι αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού αντιμετωπίζονται συνήθως χειρουργικά. Δεν πρέπει όμως οι άνθρωποι να φοβούνται στο άκουσμα της λέξης “χειρουργείο”, γιατί στις μέρες μας η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι απλή και ιδιαίτερα ασφαλής διαδικασία, που διαρκεί μόλις 30 λεπτά. Με την εξέλιξη των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων η ίαση επιτυγχάνεται γρήγορα, αναίμακτα και αποτελεσματικά, χωρίς υποβολή του ασθενή σε γενική αναισθησία, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο», εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.
Η επέμβαση ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από καλή λειτουργία του εντέρου.