Ακόμη και η μικρή αύξηση του βάρους κατά την ενήλικη ζωή συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA, υπογραμμίζει ότι η διατήρηση του βάρους σε σταθερό επίπεδο για πολλά χρόνια αποτελεί “κλειδί» για την καλή υγεία και τη μακροζωία.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άνθρωποι που παίρνουν έστω και 3 κιλά από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους μέχρι και την ηλικία των 55 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους μεσήλικες καταφέρνουν να… χωρέσουν ακόμα στα ρούχα που φορούσαν ως φοιτητές!
“Η μελέτη μας είναι η πρώτη του είδους της που εξετάσει με τρόπο συστηματικό τη σχέση ανάμεσα στην αύξηση του βάρους από την πρώιμη μέχρι τη μέση ενήλικη ζωή και σε σημαντικούς κινδύνους για την υγεία» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Φρανκ Χου. “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση του βάρους έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία».
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περίπου 93.800 γυναίκες και 25.300 άντρες. Οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ποιο ήταν το βάρους τους σε δύο διαφορετικά χρονικές στιγμές της ζωής τους, σε ηλικία 18 και 55 ετών για τις γυναίκες και 21 και 55 ετών για τους άντρες. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι γυναίκες πήραν κατά μέσο όρο 10 κιλά από τα 18 τους μέχρι και τα 55, ενώ οι άντρες σχεδόν 9 κιλά από τα 21 τους μέχρι τα 55.
Από τα 55 και μετά, όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρις ότου εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο ή μέχρι να χάσουν τη ζωή τους. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι γερνούν υγιώς όσοι δεν παρουσίασαν χρόνια νοσήματα και νοητικές ή σωματικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες που πήραν τα περισσότερα κιλά από την ενηλικίωσή τους και μέχρι τη μέση ηλικία φάνηκε να είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις (διαβήτη, υπέρταση κ.ά.) και πρόωρο θάνατο. Ο κίνδυνος ήταν μάλιστα αξιοσημείωτος ακόμη και για όσους είχαν πάρει μόλις 3 κιλά κατά την ενήλικη ζωή τους.
“Η πρόληψη της αύξησης του βάρους είναι υψίστης σημασίας» τονίζει ο Γιαν Ζενγκ, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Via: Πηγή