Καμία ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη δεν είναι ασφαλής για το έμβρυο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και ανάπτυξης, μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και προβλήματα σε βασικά όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά.
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Riverside στην Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα δεν επηρεάζει μόνο το έμβρυο που κυοφορεί αλλά και τις επόμενες γενιές.
Σύμφωνα με στατιστικά, τα τρία τέταρτα των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά στις ΗΠΑ, ομολογούν ότι πίνουν αλκοόλ. Αυτό θέτει τα έμβρυα πολλών εξ αυτών σε κίνδυνο, καθώς αγνοούν ότι είναι έγκυοι και καταναλώνουν αλκοόλ.
Κάποιες από αυτές δε, πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να κάνουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εμβρύων.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν ποντικούς με εμβρυικό αλκοολισμό και εξέτασαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς τριών γενεών.
Σε ότι αφορά την πρώτη γενιά που εκτέθηκε άμεσα στο αλκοόλ, οι επιστήμονες εντόπισαν άτυπη γονιδιακή έκφραση, μη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρωνικού δικτύου στο νεοφλοιό και προβλήματα συμπεριφοράς.
Η έρευνα αποκάλυψε όμως ότι και οι επόμενες γενιές, που δεν είχαν εκτεθεί άμεσα, είχαν αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς παρόμοια με αυτά της άμεσης έκθεσης στο αλκοόλ.
Το βάρος και το μέγεθος του εγκεφάλου ήταν σημαντικά μειωμένα σε όλες τις γενιές των ζώων που είχαν εκτεθεί στην αιθανόλη πριν τη γέννηση, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Επίσης όλες οι γενιές που εκτέθηκαν σε αιθανόλη είχαν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και αισθητηριακές-κινητικές ελλείψεις.
“Έχουμε πλέον αποδεικτικά στοιχεία ότι οι τα αποτελέσματα της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ θα μπορούσαν να περάσουν και σε επόμενες γενιές, επηρεάζοντας αρνητικά τους απογόνους που δεν είχαν άμεση έκθεση σε αλκοόλ», δήλωσε η Kelly Huffman, καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση στην αιθανόλη πριν τη γέννηση έχει ισχυρή διαγενεακή επίδραση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cerebral Cortex.
Via: Πηγή