Οι αλλεργίες είναι οι συχνότερες αιτίες χρόνιων νοσημάτων και συχνά οι κύριες αιτίες σοβαρών αντιδράσεων στα παιδιά.
Οι αλλεργίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1) σε εκείνες που εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ατοπική προδιάθεση (γενετική τάση να κάνουν αλλεργίες) και 2) σε εκείνες που συμβαίνουν από τη δράση αλλεργικών ουσιών στον οργανισμό, ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι ατοπικής προδιάθεσης. Οι πρώτες είναι χρόνιες παθήσεις και έχουν συνήθως εξελικτική πορεία.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας (ΕΕΑΚΑ), στις χρόνιες αλλεργίες συμπεριλαμβάνονται το άσθμα, η ρινίτιδα και το έκζεμα/ατοπική δερματίτιδα. Οι δεύτερες έχουν συνήθως οξεία εμφάνιση και βραχεία πορεία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κνίδωση, το αγγειοοίδημα και η αναφυλαξία.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι 1 στα 5 παιδιά έχει αλλεργική προδιάθεση και 1 στα 3 παιδιά παρουσιάζει εκδηλώσεις αλλεργίας σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Οι αλλεργίες συμβαίνουν παντού, στο σπίτι, στο σχολείο, στις διακοπές, στο παιχνίδι. Το παιδί βρίσκεται στο σχολείο το ένα τρίτο της ημέρας περίπου και είναι λογικό να έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κρίση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο.
Μια πρόσφατη έρευνα στα σχολεία της Αμερικής έδειξε ότι το 41% των παιδιών που είχαν άσθμα παρουσίαζαν συχνές κρίσεις στο σχολείο. Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο παιδιατρικό περιοδικό έδειξε ότι το 6% των παιδιών σχολικής ηλικίας πάσχουν από τροφική αλλεργία και ότι το 1 στα 5 παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα στο σχολείο.
Οι αλλεργίες και το άσθμα είναι σήμερα από τις συχνότερες αιτίες που τα παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο και μία από τις σοβαρότερες αιτίες που τα παιδιά χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση στο σχολείο. Η πρόληψη των συμπτωμάτων, η αποφυγή των εκλυτικών αιτίων και η έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων στην καθημερινότητα του παιδιού, από τον θεράποντα ιατρό και τους γονείς έως τους δασκάλους και το νοσηλευτικό προσωπικό του που ίσως υπάρχει στο σχολείο.
Το άσθμα και η τροφική αλλεργία (κνίδωση ή αναφυλαξία) αποτελούν τα συχνότερα και σημαντικότερα αλλεργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνήθως το παιδί στο σχολείο. Αλλεργιογόνα και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική και ασθματική αντίδραση στο σχολείο είναι τα παρακάτω:
– Ακάρεα σκόνης
– Σκόνη κιμωλίας
– Επιθήλια ζώων του σχολείου ή κατοικίδιων ζώων που μεταφέρονται με τα ενδύματα των μαθητών
– Γύρεις και σπόρια μυκήτων
– Άσκηση
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες
Το πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων αποτελεί τη συχνότερη αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στο σχολείο. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά με τροφική αλλεργία για τους κινδύνους μιας αλλεργικής αντίδρασης και να τα εκπαιδεύουν στην αναγνώριση και αποφυγή των τροφών που προκαλούν αλλεργίες. Από την άλλη, οι γονείς θα πρέπει να προμηθεύουν τα παιδιά με το δικό τους πρόγευμα και να τα ενθαρρύνουν να αποφεύγουν την ανταλλαγή του δικού τους με το πρόγευμα άλλων παιδιών ή να αγοράζουν τρόφιμα και γλυκίσματα από το κυλικείο και την καντίνα.
Αν και υπάρχουν πολλές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, μόνο λίγες από αυτές ευθύνονται αποδεδειγμένα για τη συντριπτική πλειονότητα (90%) των αλλεργικών αντιδράσεων στο σχολείο. Οι τροφές αυτές είναι:
– Το γάλα
– Το αυγό
– Τα δημητριακά
– Το αράπικο φιστίκι και άλλοι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδι, αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης)
– Η σόγια
Δέκα βασικές οδηγίες για τους γονείς
1. Βεβαιωθείτε ότι το “σχέδιο αντιμετώπισης» τυχόν κρίσης ή επιδείνωσης του προβλήματος του παιδιού σας βρίσκεται μέσα στην τσάντα του,
2. Προγραμματίστε μια συνάντηση με τους δασκάλους για να τους ενημερώσετε για το πρόβλημα του παιδιού σας,
3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει τη ρυθμιστική του θεραπεία όπως αυτή έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας,
4. Συζητήστε με το παιδί για τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια αντίδραση,
5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζητάει βοήθεια από τους δασκάλους αν αισθάνεται αρχόμενα συμπτώματα ή επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων,
6. Ενημερώστε το προσωπικό του κυλικείου και τους δασκάλους εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε συγκεκριμένες τροφές, για την αποφυγή των τροφών αυτών και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Προμηθεύετε το παιδί με δικό του πρόγευμα. Εξασφαλίστε το παιδί σας και τον δάσκαλό του με αυτόματη ένεση αδρεναλίνης (EPIPEN ή FASTJEKT) και βεβαιωθείτε ότι είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση της,
7. Ενημερώστε τον γυμναστή για το άσθμα και τα προειδοποιητικά συμπτώματα μιας αρχόμενης κρίσης και ζητήστε του να ενημερώνει συχνά τον υπεύθυνο του σχολείου για την κατάσταση του παιδιού,
8. Συζητήστε με τους υπεύθυνους του σχολείου για την αναζήτηση των ιδανικών λύσεων για το παιδί σας,
9. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει προβλήματα μάθησης, αντοχής στο παιχνίδι ή αδυναμίας. Τα προβλήματα αυτά είναι πιθανό να οφείλονται στο πρόβλημα του παιδιού ή στα φάρμακα που παίρνει,
10. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει καθημερινά τα φάρμακά του στην τσάντα του.
Via: Πηγή