Αλόη βέρα: Ένα πολύτιμο βότανο με πλούσια οφέλη για την υγεία μας!!!

Αλόη βέρα: Ένα πολύτιμο βότανο με πλούσια οφέλη για την υγεία μας!!!

Η ρητίνη της αλόης ήταν γνωστή τουλάχιστον από το 400 π.χ. Η άχρωμη και διαφανής γόμα, γνωστή ως ζελατίνη της αλόης της γνήσιας (aloe vera gel), είχε μεγάλη εμπορική σημασία στην αρχαιότητα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι και Κινέζοι τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τις αρρώστιες της επιδερμίδας. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν στο βαλσάμωμα των νεκρών.

Στην Κύπρο παλαιότερα την καλλιεργούσαν σε μεγάλη έκταση, την ονόμαζαν αλάς και τη χρησιμοποιούσαν για τη βασκανία, φυτεύοντάς τη στους τοίχους της αυλής ή την κρεμούσαν στις οροφές των εργαστηρίων.

Λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος την κουβαλούσε σε όλα του τα ταξίδια και τη χαρακτήριζε ως “γιατρό σε γλάστρα».

Η αλόη περιέχει περί τα 200 πολύτιμα συστατικά, μεταξύ των οποίων απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα, σάκχαρα, στερόλες, μηλικό οξύ, λιγνίνη, Β-καροτίνη, χολίνη, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, E, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο κ.ά.

Φαρμακευτικές Ιδιότητες

Η αλόη έχει ιδιότητες αρωματικές, τονωτικές, ορεκτικές και χωνευτικές σε μικρή δόση, ενώ σε μεγαλύτερες δόσεις δρα ως καθαρτικό και σε εξωτερική χρήση ως επουλωτικό.

Διαφήμιση

Η ρητίνη από ορισμένες ποικιλίες της αλόης είναι αρωματική και λαμβάνεται με κέντρισμα του φυτού. Είναι πικρή στη γεύση, τονωτική και καθαρτική.

Η αλόη η γνήσια παράγει δύο φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο κίτρινος πικρός χυμός που βγαίνει όταν κόβουν τα φύλλα χρησιμοποιείται για την περιποίηση εγκαυμάτων της επιδερμίδας από φωτιά ή ηλιοθεραπεία, καθώς και για τα εξανθήματα, τα τσιμπήματα από μέλισσες και άλλα έντομα, τα κοψίματα και τα τσιμπήματα από τις μέδουσες.

Ταυτόχρονα έχει αντιμυκητιακή, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Στις τροπικές χώρες το φυτό βρίσκεται σε κάθε σπίτι, στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας, πρόχειρο για κάθε ανάγκη, και γενικά αποκαλείται φυτό για καψίματα. Κόβουν ένα φύλλο ώριμο από το φυτό, το ξεφλουδίζουν για να βγει η ζελατίνη και τη βάζουν πάνω στο κάψιμο.

Το 1930 και 1940 οι Αμερικανοί γιατροί ανακάλυψαν ότι η ζελατίνη της αλόης μπορούσε να θεραπεύσει τα καψίματα που προκαλούσαν οι ακτίνες Χ. Από τότε άρχισε και η μεγάλη ζήτηση του φυτού.

Εκτός από τη φαρμακευτική, σήμερα είναι εκτεταμένη και η χρήση της αλόης στη βιομηχανία καλλυντικών, χάρη στις τονωτικές και μαλακτικές ιδιότητές της στο δέρμα.

Επιμέλεια Κειμένου: Marva @Truelife.gr

ΠΗΓΗ: www.truelife.gr

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αλόη, αντιφλεγμονώδη, ασβέστιο, βιταμίνες, βότανο, γιατροί, δέρμα, Έλληνες, ένζυμα, κάλιο, Κινέζοι, μαγγάνιο, οφέλη, ποικιλίες, προϊόντα, υγεία, ψευδάργυρο
Διαφήμιση