Αλτσχάιμερ: Η ένδειξη στα μάτια που προβλέπει τη νόσο!!!

Αλτσχάιμερ: Η ένδειξη στα μάτια που προβλέπει τη νόσο!!!

Μέχρι σήμερα η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά μια σοβαρή πρόκληση, καθώς ορισμένες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης είναι ακριβές, ενώ η εξέταση του νωτιαίου μυελού ενέχει κινδύνους.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών είναι δυνατόν να διακρίνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους ασθενείς με την εν λόγω ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Επιπλέον, οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντιλράτζ Γκρεγκουάλ, δήλωσαν ότι η εξέταση μπορεί να διακρίνει τους ανθρώπους με σοβαρότερη άνοια λόγω Αλτσχάιμερ και εκείνους με απλώς ήπια γνωστική διαταραχή.

Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται απλώς με τεστ μνήμης και με παρατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, όμως τότε βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν νέους, γρήγορους και φθηνούς τρόπους για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ, σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιοποίηση της οπτικής τομογραφίας συνοχής-αγγειογραφίας (γνωστής και ως OCT αγγειογραφίας), μιας μη επεμβατικής τεχνικής ακριβείας για την απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που έχουν πλάτος μικρότερο και από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας.

Διαφήμιση

Επειδή ο αμφιβληστροειδής ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του εγκεφάλου, οι βλάβες στο μάτι μπορεί να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, συνεπώς προσφέρουν ένα “παράθυρο» στην ύπαρξη Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αμφιβληστροειδείς 39 ασθενών με Αλτσχάιμερ, 37 με ήπια γνωστική διαταραχή και 133 υγιών ανθρώπων.

Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζε διαφορές (πιο αραιό δίκτυο μικροσκοπικών αγγείων και λεπτότερο το ένα στρώμα του αμφιβληστροειδούς) σε σχέση τόσο με τη δεύτερη ομάδα (ήπια γνωστική διαταραχή) όσο και με την τρίτη (υγιείς).

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον, με την ίδια οφθαλμολογική εξέταση, οι γιατροί θα μπορούν να γνωρίζουν την υγεία τόσο των ματιών όσο και του εγκεφάλου, αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο είναι πρόωρο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Ophthalmology Retina» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: Αλτσχάιμερ, γιατροί, επιστήμονες, ερευνητές, υγεία
Διαφήμιση