Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με Αλτσχάιμερ παρουσιάζει μεταβολές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, όπως καταθλιπτικές τάσεις και άγχος.
Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology υποδεικνύει ότι τέτοιου είδους μεταβολές αποτελούν στην πραγματικότητα πρώιμο σημάδι και όχι επακόλουθο της νευροεκφυλιστικής νόσου και μάλιστα εκδηλώνονται πολύ πριν την απώλεια μνήμης.
Οι ερευνητές μελέτησαν 2.416 άτομα άνω των 50 ετών, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους για επτά χρόνια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε εκδηλώσει προβλήματα γνωστικής φύσεως στο ξεκίνημα της μελέτης, όμως 1.218 από αυτούς εκδήλωσαν άνοια εντός της επταετίας.
Όσοι εκδήλωσαν άνοια φάνηκε να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και μάλιστα πολύ πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Τα συμπτώματα φάνηκε να εκδηλώνονται με ένα σταθερό μοτίβο: πρώτα ευερεθιστότητα, καταθλιπτικές τάσεις και μεταβολές στη συμπεριφορά τις βραδινές ώρες, μετά άγχος, αλλαγές στην όρεξη, ευερεθιστότητα και απάθεια και τέλος κινητικές διαταραχές, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και μειωμένες αναστολές.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε μια ισχυρή συσχέτιση, όμως δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στις αλλαγές συμπεριφοράς είναι οι ίδιες αλλαγές που οδηγούν και στην απώλεια μνήμης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, η βαθύτερη κατανόηση των προτύπων εκδήλωσης των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη παρέμβαση και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου.
ΠΗΓΗ