Γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την νόσο Αlzheimer, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία, που δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε. Και καθώς τα συμπτώματα και η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, είναι ανάγκη να ξέρουμε τι να μην πιστέψουμε. Ποιοι είναι οι πιο παράλογοι μύθοι που ακούμε για το Αlzheimer;
Είναι το ίδιο με την άνοια
Λάθος. Η άνοια από μόνη της δεν είναι συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ο συνδυασμός συγκεκριμένων συμπτωμάτων, που μπορούν να προκληθούν από διάφορες διαταραχές του εγκεφάλου. Η άνοια χαρακτηρίζεται από ελλιπή μνήμη, προβλήματα στην ομιλία και στην λογική. Η νόσος Αlzheimer είναι μια μορφή άνοιας, ανάμεσα σε πολλές—βέβαια, πλήττει και το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, αλλά υπάρχουν αρκετές χιλιάδες ασθενών που είναι νεότεροι. Ακόμα χειρότερα, τα συμπτώματα του πρόωρου Αlzheimer μπορεί να διαγνωστούν λάθος, ως συμπτώματα εμμηνόπαυσης, στρες ή κατάθλιψης, κάνοντας την διάγνωση δύσκολη.
Τα συμπτώματά του είναι φυσιολογικό κομμάτι της μεγάλης ηλικίας
Ναι, όλοι μας χάνουμε ένα μικρό κομμάτι της μνήμης μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά η έλλειψη μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ μας εμποδίζει να ζήσουμε την καθημερινή μας ζωή, και είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα.
Το Αλτσχάιμερ δεν σκοτώνει
Κι όμως, στις Η.Π.Α. μόνο, το Αλτσχάιμερ είναι η έκτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου. Ένας στους τρεις υπερήλικες, υπολογίζεται, πεθαίνει από το Αλτσχάιμερ ή κάποια μορφή άνοιας. Ο βαθμός επιβίωσης μετά την διάγνωση του Αlzheimer μπορεί να είναι οτιδήποτε ανάμεσα σε 4 και 20 χρόνια.
Υπάρχουν αρκετά είδη θεραπείας
Δυστυχώς, το Αlzheimer δεν προλαμβάνεται, δεν θεραπεύεται και δεν επιβραδύνεται. Υπάρχουν φάρμακα με σκοπό να βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί τα συμπτώματα, όμως. Συμπληρώματα, όπως βιταμίνη Ε, έχουν μελετηθεί για πιθανά οφέλη, αλλά δεν εμφανίστηκαν αλλαγές.
Η ασπαρτάμη προκαλεί Αlzheimer
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τεχνητό αυτό γλυκαντικό μπορεί να προκαλέσει Αlzheimer, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες.
Τα εμβόλια γρίπης αυξάνουν τις πιθανότητες Αlzheimer
Λάθος. Η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί, και μάλλον φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα εμβόλια της γρίπης (όπως και πολλά άλλα) μειώνουν τον κίνδυνο.
Η νόσος μπορεί να προληφθεί
Αν είστε φορέας μιας συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης που προκαλεί πρόωρο Αlzheimer, δεν μπορείτε να το προλάβετε. Αν, όμως, ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάνοντας γυμναστική, προσέχοντας το βάρος σας και τρώγοντας σωστά, μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Προσπαθήστε να παραμένετε δραστήριοι και κοινωνικοί, καθώς επίσης είναι ένας τρόπος να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας δυνατό.
Είχε ένας από τους γονείς μου, άρα θα πάθω κι εγώ
Ναι, είναι αλήθεια πως έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με την νόσο, κινδυνεύουν περισσότερο. Αλλά δεν είναι 100% σίγουρο. Αν έχετε την γενετική μετάλλαξη για πρόωρο Αlzheimer, τότε δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε.
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας αρκετά σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ (ή οποιουδήποτε είδους άνοιας) αλλά δεν είναι απόλυτο.
Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ γίνονται επιθετικοί
Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αντιδρούν έτσι, αλλά η νόσος είναι διαφορετική για τον καθένα. Οι περιπτώσεις επιθετικότητας συνήθως οφείλονται σε μπέρδεμα, φόβο και απογοήτευση που προκαλεί η νόσος, και ο ασθενής δεν μπορεί να διαχειριστεί.
Οι ασθενείς με Αlzheimer δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή
Κι όμως, ένας ασθενής με Αlzheimer μπορεί να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του κάνοντας πράγματα που τον γεμίζουν και δίπλα σε άτομα που αγαπάει.
ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr
Via: Πηγή