Andrew Bastawrous: Ο άνθρωπος που σώζει την όραση του πλανήτη με το… πραγματικό «Eye phone» [pics, vids]

Andrew Bastawrous: Ο άνθρωπος που σώζει την όραση του πλανήτη με το… πραγματικό «Eye phone» [pics, vids]

Τα περισσότερα από τα 285 εκατομμύρια άτομα με προβλήματα όρασης στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, συχνά σε περιοχές όπου υπάρχει μικρή πρόσβαση στη διάγνωση, ή στην θεραπεία.

Ο Βρετανός οφθαλμίατρος Andrew Bastawrous αλλάζει ριζικά την φροντίδα των ματιών στην υποσαχάρια Αφρική με ένα φορητό σύστημα εξέτασης βασισμένο σε smartphones.

Andrew Bastawrous

“Υπάρχει τεράστια ανισορροπία μεταξύ εκείνων που χρειάζονται φροντίδα ματιών και εκείνων που την έχουν στη διάθεσή τους” – Andrew Bastawrous

Πώς ξεκίνησε το έργο του

Ο Andrew Bastawrous είναι ένας οφθαλμίατρος από την Αγγλία που ονειρεύεται να θεραπεύσει τα εκατομμύρια των ατόμων με προβλήματα όρασης που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Έχει ξεκινήσει ένα έργο σε απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου υπάρχει μικρή φροντίδα των ματιών, αλλά καλή τεχνολογία κινητών τηλεφώνων. Η λύση του είναι να χρησιμοποιήσει τα smartphones ως φορητό κιτ εξέτασης οφθαλμών και τελικά να κάνει αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο.

Διαφήμιση

Άφησε τη δουλειά του στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και μετακόμισε στην Κένυα το 2011. Καθώς μέσα στον χρόνο εξέτασε την όραση συνολικά περισσότερων από 5.000 ανθρώπων σε απομακρυσμένες περιοχές, συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται μια φτηνή μέθοδος σε μια χώρα όπου τα προβλήματα όρασης ήταν πολλά, οι οφθαλμίατροι ελάχιστοι και η πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες περιορισμένη.

Andrew Bastawrous

Τα περισσότερα χωριά που επισκέφθηκε δεν διέθεταν ηλεκτρικό ρεύμα και συχνά δεν υπήρχαν δρόμοι, αλλά υπήρχε πλήρης κάλυψη από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας! Αυτό του έδωσε την ιδέα να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας με κινητά τηλέφωνα. Ο Bastawrous και η ομάδα του ανέπτυξαν στη συνέχεια το Portable Eye Examination Kit (Peek) που βασίζεται σε smartphones και το οποίο επιτρέπει σε μη-ειδικευμένους εργαζόμενους που δεν ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη να εκτελούν βασικές εξετάσεις όρασης. Σε μια δοκιμή, 25 ντόπιοι δάσκαλοι εκπαιδεύτηκαν για να χρησιμοποιήσουν το Peek και περισσότεροι από 20.000 μαθητές εξετάστηκαν σε εννέα ημέρες!

Το Peek μπορεί σύντομα να γίνει εθνικό πρόγραμμα στην Κένυα και το σύστημα χρησιμοποιείται επίσης στην Μποτσουάνα, την Ινδία και την Τανζανία.

http://www.rolexawards.com

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: εισόδημα, θεραπεία, Ινδία
Διαφήμιση