Η αποδυνάμωση της ακοής είναι μία από τις συνηθέστερες αναπηρίες της τρίτης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω εκδηλώνει σε κάποιο βαθμό απώλεια της ακοής του.
Τώρα, μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι η απώλεια ακοής είναι πιθανώς ενδεικτική για τη σταδιακή αποδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στο επερχόμενο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ τον Απρίλιο, ένας συγκεκριμένος τύπος απώλειας ακοής συνδέεται με τη λεγόμενη ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), η οποία χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση της μνήμης και τη διαταραχή άλλων νοητικών λειτουργιών.
Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν άτομα που είχαν εκδηλώσει περιφερική ηλικιακή απώλεια ακοής, η οποία προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας του έσω ωτός και των ακουστικών νεύρων και που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία αντίληψης των ήχων του περιβάλλοντος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης άτομα με κεντρική ηλικιακή απώλεια ακοής, η οποία προκαλείται από την αδυναμία του εγκεφάλου να επεξεργαστεί και να ερμηνεύσει τα ηχητικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή είναι το άτομο να λέει συχνά “Ακούω, αλλά δεν καταλαβαίνω».
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1.604 άτομα με μέση ηλικία τα 75 έτη. Βάσει των τεστ ακοής και νοητικής επίδοσης που τους χορήγησαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 26% των συμμετεχόντων έπασχαν από περιφερική απώλεια ακοής, ποσοστό 12% εξ αυτών έπασχαν από κεντρική απώλεια ακοής, ενώ ποσοστό 33% εξ αυτών διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική εξασθένηση.
Μελετώντας συνδυαστικά την κατάσταση της ακοής με τις νοητικές επιδόσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες που έπασχαν από κεντρική απώλεια ακοής ήταν δύο φορές πιθανότερο να έχουν επίσης ήπια γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με όσους άκουγαν καλά. Συνολικά, από τα 192 άτομα με κεντρική απώλεια ακοής τα 144 (ποσοστό 75%) είχαν επίσης ήπια γνωστική εξασθένηση. Από την άλλη, από τα 609 άτομα που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ακοής τα 365 (ποσοστό 60%) είχαν επίσης ήπια γνωστική εξασθένηση. Όσο για τα άτομα με περιφερική απώλεια ακοής, δεν διαπιστώθηκε κάποιος αυξημένος κίνδυνος ήπιας γνωστικής εξασθένησης.
“Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κεντρική απώλεια ακοής χαρακτηρίζεται ενδεχομένως από την ίδια προοδευτική απώλεια λειτουργικότητας των εγκεφαλικών κυττάρων όπως αυτή που παρατηρείται στη γνωστική εξασθένηση και όχι από το αισθητηριακό έλλειμμα που παρατηρείται στην περιφερική απώλεια ακοής» αναφέρει ο Ροντόλφο Σαρντόνε, ένας εκ των ερευνητών, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Μπάρι στην Ιταλία. “Πρόκειται για ένα πρόβλημα αντίληψης και γι’ αυτό θα πρέπει να χορηγούνται τεστ ακουστικής αντίληψης σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με γνωστική εξασθένηση» προσθέτει ο ερευνητής.