Υγεία

“Ασπίδα” κατά του καρκίνου τα παυσίπονα λέει νέα έρευνα

Featured Image for “Ασπίδα” κατά του καρκίνου τα παυσίπονα λέει νέα έρευνα

Η τακτική λήψη παυσίπονων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη μπορεί να αποτελέσει “ασπίδα» ενάντια σε μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ερευνητές στην Αυστραλία και τη Βρετανία ανέλυσαν όλες τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα μελέτες σχετικά με τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων και τη σύνδεσή της με τον καρκίνο του δέρματος και ανακάλυψαν ότι τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) μειώνουν τον κίνδυνο πλακώδους (ακανθοκυτταρικού) καρκινώματος κατά 18%.

Τα ΜΣΑΦ είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με μείωση του κινδύνου και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η θεωρία ότι τα ΜΣΑΦ όπως η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του δέρματος είχε εκφραστεί και παλαιότερα, ωστόσο μέχρι σήμερα, τα υπάρχοντα στοιχεία ήταν ασαφή.

Η νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Journal of Investigative Dermatology» διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Berghofer επίσης στην Αυστραλία καθώς και του Ινστιτούτου Φλεγμονών και Αποκατάστασής τους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Οι ειδικοί ανέλυσαν εννέα μελέτες οι οποίες εξέταζαν συγκεκριμένα τη χρήση των παυσίπονων φαρμάκων και τη σύνδεσή της με τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος.

Διαφήμιση

Ανακάλυψαν ότι η λήψη οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου κατά 18%. Η λήψη ΜΣΑΦ εκτός της ασπιρίνης φάνηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου κατά 15%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι τα πιο πειστικά μέχρι σήμερα σχετικά με την προστατευτική δράση των ΜΣΑΦ ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο και πάλι οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι σχετικά με την ακριβή επίδραση των φαρμάκων, αφού στοιχεία όπως το πόση ακριβώς ώρα εκτίθεντο στον ήλιο οι συμμετέχοντες στις μελέτες ή ακόμη και πόση ακριβώς δόση των φαρμάκων λάμβαναν, δεν κατέστη δυνατό να συλλεχθούν.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι τα ΜΣΑΦ προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος καθώς αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται COX-2 και το οποίο μεταξύ άλλων εμπλέκεται στην ανάπτυξη όγκων.

Σημειώνεται ότι η λήψη των παυσίπονων φαρμάκων φάνηκε να μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε άτομα με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή ιστορικό της νόσου.

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι τα ΜΣΑΦ θα μπορούσαν να λαμβάνονται ως προληπτική θεραπεία από ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, ασπιρίνη, θεραπεία, καρκίνου