Μια συχνή απορία που έχουν οι νέοι ή μέλλοντες γονείς είναι εάν η επαφή με έναν σκύλο ή μια γάτα είναι ασφαλής για την υγεία του νέου μέλους της οικογένειάς τους.
Η απάντηση των επιστημόνων φαίνεται πως είναι καταφατική και μάλιστα τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έκθεση ενός παιδιού στα κατοικίδια συνδέεται με ευεργετικές επιδράσεις.
Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Microbiome, η επαφή των μικρών παιδιών με τα συμπαθή τετράποδα συμβάλλει στην ανάπτυξη δύο τύπων βακτηρίων στο γαστρεντερικό τους σύστημα, τα οποία συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και παχυσαρκίας.
Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 746 μωρά, διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη σκύλου ή γάτας στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώτης περιόδου της ζωής του παιδιού συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα των βακτηρίων Ruminococcus και Oscillospira, τα οποία προστατεύουν από αλλεργίες και παχυσαρκία αντίστοιχα.
“Η ιδέα της “σκυλο-παρέμβασης” κατά την κύηση ως προληπτικό μέτρο για τις αλλεργίες και την παχυσαρκία δεν είναι καθόλου παράλογη, ωστόσο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες μελέτες που να παρέχουν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια για τα παραπάνω οφέλη» δήλωσε η βασική συντάκτρια της μελέτης, Anita Kozyrskyj, ερευνήτρια σε θέματα παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες για τα ευρήματά τους έχει να κάνει με την επίδραση των κατοικιδίων στη μικροβιακή κοινότητα που φιλοξενεί ο κόλπος και το δέρμα της μητέρας και από την οποία επηρεάζεται η μικροχλωρίδα του γαστρεντερικού του παιδιού. Οι όποιες μεταβολές συμβαίνουν στη μητέρα, εξηγεί η Kozyrskyj, “περνούν» στο παιδί κατά τον τοκετό, ακόμη κι αν αυτός γίνει με καισαρική τομή. Από τη γέννηση και έπειτα, η μεταφορά των ωφέλιμων βακτηρίων γίνεται άμεσα από το κατοικίδιο στο παιδί.
Δεν είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη που υποδεικνύει ότι η επαφή με κατοικίδια κάνει καλό στην υγεία των μικρών παιδιών, επομένως οι γονείς δεν χρειάζεται να έχουν καμία αμφιβολία και ανησυχία για τη συνύπαρξη των δύο!
Via: Πηγή