Υγεία

Αυξομειώσεις του σακχάρου: Τα ύποπτα συμπτώματα

Featured Image for Αυξομειώσεις του σακχάρου: Τα ύποπτα συμπτώματα
Παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας, ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τη διαχείριση του διαβήτη σας, αλλά εξακολουθείτε να έχετε μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα σας;

Η αιτία μπορεί να είναι διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι οποίοι επηρεάζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο – από το φαγητό που αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου και τη σωματική δραστηριότητα που τα μειώνει, έως τα φάρμακα για τον διαβήτη ή άλλα νοσήματα, το άγχος και ορισμένες ασθένειες που μπορεί να μειώσουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Όλ’ αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας άλλοτε υπεργλυκαιμία και άλλοτε υπογλυκαιμία.

Η υπεργλυκαιμία είναι η σημαντική αύξηση του σακχάρου, που προκαλεί συμπτώματα όπως αυξημένη διούρηση, αίσθημα δίψας, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και κόπωση.

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού με απλούς αμυλούχους υδατάνθρακες (π.χ. ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί κλπ.), η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ή φυσικών χυμών, το χαμηλό επίπεδο καθημερινής άσκησης, κάποια ασθένεια όπως γρίπη ή ουρολοίμωξη, το άγχος αλλά και η λήψη μικρότερης δόσης φαρμάκου από την επιθυμητή.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε υπεργλυκαιμία ή όχι είναι να μετρήσετε το σάκχαρό σας.

Αντίστοιχα, όταν τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να εκδηλώσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται άγχος, αδυναμία, σύγχυση, ρίγη, εφίδρωση, αίσθημα κόπωσης και πείνας ή νευρικότητα.

Εάν παρουσιάζετε επιβεβαιωμένη με μέτρηση υπογλυκαιμία, θα πρέπει να λάβετε υδατάνθρακες ταχείας δράσης, όπως για παράδειγμα ένα σακχαρούχο ρόφημα, αναψυκτικό με ζάχαρη ή φυσικό χυμό, κάποιο γλυκό ή ταμπλέτες γλυκόζης. Στη συνέχεια μπορείτε να φάτε υδατάνθρακες μακράς δράσης, όπως ένα κομμάτι ψωμί.

Διαφήμιση

Μόλις σταθεροποιηθεί το σάκχαρο στο αίμα σας, πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις επιπλέον ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Τι να κάνετε

Το να διατηρείτε όσο γίνεται πιο σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πορεία της υγείας σας. Αν παρουσιάζετε μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να:

-Τροποποιήσετε τη διατροφή σας ή τη σωματική σας δραστηριότητα, αν χρειάζεται

-Προσαρμόσετε την φαρμακευτική σας αγωγή

-Προσδιορίσει την ανώτερη και κατώτερη τιμή-στόχο που πρέπει να έχει το σάκχαρό σας και να σας πει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνείτε μαζί του.

Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα σακχάρου το πρωί και πριν από τα γεύματα (γλυκόζη νηστείας) πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 80 και 130 mg/dl και δύο ώρες μετά το φαγητό να είναι κάτω από 180 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA).

O βασικός στόχος της θεραπείας του διαβήτη είναι η επαναφορά της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η σύσταση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας (ΕΔΕ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) ως προς το στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) είναι 7% ή χαμηλότερη για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη.

Όμως, ο ατομικός στόχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας και ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) πρέπει να καθορίζεται από τον γιατρό σας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.mydiabetes.gr

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: γρίπη, διατροφή, ζάχαρη, ινσουλίνη, μακαρόνια, πατάτες, πληροφορίες, ρόφημα, ρύζι, σακχάρου, υδατάνθρακες, φαγητό, φάρμακα, φυσικό, ψωμί