Συνηθίζουμε να βασιζόμαστε στον δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τα κιλά και το ύψος, για να αξιολογήσουμε αν το βάρος μας είναι φυσιολογικό και κατ’ επέκταση αν η υγεία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο συγκεκριμένος δείκτης όμως συχνά “αποκρύπτει» την αλήθεια, αφού δεν προσδιορίζει την κατανομή λίπους στο σώμα, η οποία παίζει ρόλο σε ποικίλα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, η μεταβολική υγεία δεν καθορίζεται τόσο από το σωματικό βάρος όσο από το σημείο του σώματος όπου συσσωρεύεται το περισσότερο λίπος. Έτσι, ακόμη και ένα άτομο που θεωρείται αδύνατο μπορεί να μην είναι μεταβολικά υγιές.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cell Metabolism δείχνουν ότι το μειωμένο ποσοστό λίπους στο κάτω μισό του σώματος –ακόμη κι αν ο ΔΜΣ βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού– συνδέεται με τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, διαβήτη και/ή καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με την ομοιόμορφη κατανομή λίπους σε ολόκληρο το σώμα.
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η μελέτη τους θα δώσει οριστικό τέλος στον μύθο που θέλει το χαμηλό σωματικό βάρος και την καλή υγεία να πηγαίνουν πάντα “χέρι-χέρι». Επίσης, θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν “καμπανάκι» για όσους δεν έχουν περιττά κιλά και επομένως αγνοούν σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την υγεία τους.
Όταν μιλάμε για “μεταβολική υγεία» αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν για να μετατραπεί το φαγητό σε ενέργεια. Πρόκειται για αυτό που αποκαλούμε με απλά λόγια “μεταβολισμό». Όταν παρατηρείται κάποιο εμπόδιο σε μια διεργασία ή αν αυτή δεν εκτελείται ομαλά, τότε η μεταβολική υγεία ενός ατόμου κινδυνεύει.
Παραδοσιακά ταυτίζουμε τη μεταβολική υγεία –ή την έλλειψη αυτής– με το σωματικό βάρος, καθώς η συσσώρευση κιλών είναι ένα από τα πρώτα και πλέον αξιοσημείωτα σημάδια των μεταβολικών προβλημάτων. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με περιττά κιλά κακή μεταβολική υγεία ούτε όλοι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος είναι απαραιτήτως μεταβολικά υγιείς, όπως δείχνει η νέα μελέτη.
Από τους 981 ανθρώπους που μελέτησαν οι ερευνητές, ποσοστό 18% των συμμετεχόντων με φυσιολογικό βάρος διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν δύο ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο (π.χ. συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, αυξημένα τριγλυκερίδια, υψηλή LDL χοληστερόλη, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρταση), με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, εγκεφαλικό και άλλες σοβαρές επιπλοκές.
Το κυριότερο εύρημα των ερευνητών ήταν ότι τα χαμηλά επίπεδα λίπους στα πόδια αναδείχτηκαν στον σημαντικότερο παράγοντα πρόβλεψης του μεταβολικού κινδύνου στους συμμετέχοντες με φυσιολογικό βάρος. Από την άλλη, το σπλαγχνικό λίπος (το λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και περιβάλλει ζωτικά όργανα) και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ήταν οι δύο βασικότεροι δείκτες μεταβολικής υγείας στους παχύσαρκους συμμετέχοντες.
Via: Πηγή