Υγεία

Δερματικό έγκαυμα: Αποκατάσταση εντός ημερών (!) με πρωτοποριακό “πιστόλι βλαστοκυττάρων” [vid]

Featured Image for Δερματικό έγκαυμα: Αποκατάσταση εντός ημερών (!) με πρωτοποριακό “πιστόλι βλαστοκυττάρων” [vid]

Η εταιρεία RenovaCare έχει αναπτύξει ένα προϊόν που μετατρέπει την επιστημονική φαντασία σε επιστημονικό γεγονός.

Η συσκευή για την αποκατάσταση σε έγκαυμα ονομάζεται SkinGun και είναι το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς έρευνας στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής και δη στην αποκατάσταση δερματικών εγκαυμάτων.

Πρόκειται για ένα είδος “πιστολιού” που απλώνει βλαστοκύτταρα επάνω στην πληγωμένη επιδερμίδα του ασθενούς με έγκαυμα, τα οποία και το επικαλύπτουν. Στην συνέχεια αυτά τα βλαστικά κύτταρα βοηθούν το δέρμα να επουλωθεί χωρίς να μείνουν σημάδια (ουλές).

Διαφήμιση

Το προϊόν της RenovaCare (η εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει την βάση της στη Νέα Υόρκη) έχει τις ρίζες του στην έρευνα αιχμής των βλαστικών κυττάρων. Το σύστημα CellMist συλλέγει βλαστοκύτταρα από τον ασθενή από μια μικρή περιοχή του δέρματος όπου η επιδερμίδα του είναι υγιής (συνήθως μία τετραγωνική ίντσα) και τα μεταφέρει σε ένα ειδικό διάλυμα με βάση το νερό. Το SkinGun ψεκάζει στην συνέχει αυτό το διάλυμα πάνω στην πληγή, όπου το νέο δέρμα αρχίζει να αναπτύσσεται σε κυτταρικό επίπεδο.

“Δεν τροποποιούμε τα κύτταρα” δήλωσε ο Thomas Bold, επικεφαλής μηχανικός και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RenovaCare, και πρόσθεσε “Δεν κάνουμε τίποτα με τα κύτταρα. Απλά τα απομονώνουμε από τον περιβάλλοντα ιστό, τα βάζουμε σε μια σύριγγα μέσα σε διάλυμα με βάση το νερό και στη συνέχεια τα ψεκάζουμε στην πληγείσα περιοχή. Ό,τι κάνουμε είναι απολύτως φυσικό”.

έγκαυμα

Η επιβίωση των κυττάρων που εξέρχονται από το SkinGun είναι αποφασιστικής σημασίας, δεδομένου ότι τα όποια κύτταρα “τραυματίζονται” κατά τη διαδικασία του ψεκασμού δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σωστά. Σύμφωνα με τον Bold, το 97% των κυττάρων στη σύριγγα παραμένουν βιώσιμα και έτσι οι πιθανότητες επούλωσης της πληγής είναι μεγάλες.

Το πρωτοποριακό αυτό “πιστόλι βλαστοκυττάρων” δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι υπεύθυνοι συμφωνούν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινική έρευνες και δοκιμές προτού διατεθεί προς χρήση στα νοσοκομεία.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: δέρμα, επιδερμίδα, έρευνες, νερό