Υγεία

Διαβητικά έλκη: Πότε οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Featured Image for Διαβητικά έλκη: Πότε οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Διαβητικά έλκη: Πότε οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Με την πάροδο του χρόνου ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, ειδικά στους ανθρώπους που δεν ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τους.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα καθιστά τα άτομα ευάλωτα στους τραυματισμούς, οι οποίοι εξελίσσονται σε έλκη ή πληγές που δεν επουλώνονται.

Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, ο ασθενής καταλήγει στον ακρωτηριασμό.

Μελέτη που έκανε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Μπέργκεν στη Νορβηγία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των πασχόντων από διαβήτη, όσοι εκδηλώνουν διαβητικά έλκη στα κάτω άκρα τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνους που δεν έχουν παρόμοιες επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με άλλους διαβητικούς ενηλίκους, όσοι είχαν ιστορικό έλκους ποδιού είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος όταν οι ασθενείς με έλκος ποδιού συγκρίθηκαν με τα μη διαβητικά άτομα.

Διαβητικά έλκη: Πότε οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Διαφήμιση

Όσοι είχαν ιστορικό διαβητικού έλκους κάτω άκρου έτειναν να είναι ηλικιακά μεγαλύτεροι, να έχουν κακώς ελεγχόμενο σάκχαρο και να έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης και νεφρικής δυσλειτουργίας. Αλλά οι παράγοντες αυτοί εξηγούν εν μέρει μόνο τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου που αποδίδεται στα διαβητικά έλκη κάτω άκρων.

Πιο αναλυτικά, από τους 65.126 ενήλικες που πήραν μέρος στην μελέτη, 1.339 είχαν διαβήτη αλλά χωρίς ιστορικό διαβητικού έλκους κάτω άκρου, ενώ 55 είχαν ιστορικό αυτής της επιπλοκής.

Κατά την διάρκεια των δέκα ετών, οι μισοί εξ αυτών που είχαν εκδηλώσει διαβητικό έλκος στα κάτω άκρα, απεβίωσαν, συγκριτικά με το 35% των διαβητικών χωρίς αυτή την επιπλοκή και το 10,5% των ατόμων χωρίς διαβήτη.

Όταν συνεκτιμήθηκε η ηλικία, η συνολική κατάσταση υγείας, η κατάθλιψη, το μορφωτικό επίπεδο και ο τρόπος ζωής, ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου εξακολουθούσε να ισχύει.

Οι ειδικοί συστήνουν μια σειρά μέτρων για την πρόληψη των διαβητικών ελκών, όπως ο σωστός έλεγχος του σακχάρου και η πλήρης εξέταση κάτω άκρων μια φορά τον χρόνο, όπως επίσης και για τυχόν ανωμαλίες, κοψίματα, εκδορές σε άλλα σημεία του δέρματος και των νυχιών και τέλος οι διαβητικοί να φοράνε πάντα κάλτσες και παπούτσια για την πρόληψη τυχόν τραυματισμών.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: Νορβηγία, πρόληψη, σακχάρου