Υγεία

Διαβήτης τύπου 2: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ

Featured Image for Διαβήτης τύπου 2: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επίπεδων της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα.

Φυσιολογικά, σε κατάσταση νηστείας (νηστικός), η γλυκόζη στο αίμα παραμένει κάτω από τα 100mg/dl, ενώ μετά το φαγητό δεν ξεπερνά τα 140mg/dl. Όταν ο μεταβολισμός του σακχάρου διαταραχθεί, οι τιμές αυτές αυξάνουν σταδιακά, μέχρι που το σάκχαρο νηστείας ξεπερνά τα 125mg/dl ή το μεταγευματικό σάκχαρο ξεπερνά τα 200mg/dl. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από διαβήτη τύπου 2 και χρειάζεται θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ουσίες στον καφέ που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ουσία στον καφέ που λέγεται καφεστόλη αύξανε την έκκριση ινσουλίνης στα παγκρεατικά κύτταρα όταν εκτέθηκαν σε γλυκόζη.

Η καφεστόλη αύξανε επίσης τα επίπεδα πρόσληψης γλυκόζης σε μυϊκά κύτταρα το ίδιο αποτελεσματικά με τα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη.

Διαφήμιση

coffee 2

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η καφεστόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εμφάνισης διαβήτη 2 στους ποντικούς.

Χώρισαν τα ποντίκια που είχαν επιρρέπεια στον διαβήτη τύπου 2 σε τρεις ομάδες. Δύο ομάδες πήραν διαφορετικές δόσεις καφεστόλης και μετά από 10 εβδομάδες, τα ποντίκια είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και βελτιωμένη ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, που δεν πήρε καφεστόλη.

Το σημαντικό ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε υπογλυκαιμία ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου, όπως συνήθως συμβαίνει με μερικά αντιδιαβητικά φάρμακα. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεστόλης μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του διαβήτη τύπου 2 και είναι καλή υποψήφια ουσία για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα θεραπεύουν ή θα προλαμβάνουν τη νόσο στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Natural Products.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, επιστήμονες, έρευνες, ερευνητές, θεραπεία, μεταβολισμός, πρόληψη, σακχάρου, φαγητό, φάρμακα