Η διάβρωση των δοντιών αφορά την καταστροφή του σμάλτου, όχι λόγω τερηδόνας, αλλά εξαιτίας χημικών ή μηχανικών παραγόντων.
Μία από τις βασικές αιτίες της διάβρωσης είναι η συχνή κατανάλωση τροφών ή ποτών που περιέχουν πολλά οξέα, το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών, η παλινδρόμηση γαστρικών οξέων κ.α.
Υπολογίζεται ότι η διάβρωση των δοντιών επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, η κατανάλωση τσαγιού με γεύση φρούτων ή ακόμη και ζεστού νερού με λεμόνι ανάμεσα στα γεύματα αυξάνει έως και 11 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών.
Τα πατατάκια με αλάτι και ξύδι ανήκουν επίσης στις επικίνδυνες τροφές επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέων που διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο το τι τρώει κάποιος, αλλά και πώς και πότε το τρώει.
Η διάβρωση επηρεάζει όλη την επιφάνεια του δοντιού, σε αντίθεση με την τερηδόνα, η οποία προκαλεί τρύπες.
Η ανασκόπηση των δεδομένων έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση μεταξύ των γευμάτων ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, εν τούτοις οι ερευνητές διευκρινίζουν: “Η τακτική κατανάλωση όξινων ποτών με αργό ρυθμό ή η παραμονή τους στη στοματική κοιλότητα πριν την κατάποσή τους, επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης».
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι εξίσου διαβρωτικά με όσα περιέχουν ζάχαρη, ενώ τα γλυκά και οι καραμέλες έχουν μεγάλη διαβρωτική ικανότητα όταν καταναλώνονται τακτικά.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αύξηση των ποσοστών διάβρωσης των δοντιών οφείλεται στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς παιδιών και ενηλίκων.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Saoirse O’ Toole δήλωσε: “Είναι γνωστό ότι μια όξινη διατροφή συνδέεται με διάβρωση των δοντιών, όμως η μελέτη μας δείχνει την επίδραση του τρόπου κατανάλωσης των όξινων τροφίμων και ποτών».
Και προσθέτει: “Η μείωση της πρόσληψης διατροφικών οξέων μπορεί να είναι το κλειδί για την καθυστέρηση της εξέλιξης της διάβρωσης των δοντιών».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός διάβρωσης μειώθηκε στο μισό όταν τα ποτά καταναλώνονταν μαζί με τα γεύματα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal.
Πηγή: express.co.uk
Via: Πηγή