Διαρροή τοξικών μετάλλων από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξε νέα έρευνα – Κίνδυνος για την υγεία των ατμιστών

Διαρροή τοξικών μετάλλων από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξε νέα έρευνα – Κίνδυνος για την υγεία των ατμιστών

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε και μια νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι αυτές οι δημοφιλείς συσκευές διαρρέουν επιβλαβή μέταλλα – μερικά από αυτά πολύ τοξικά.

Από όταν εξαπλώθηκαν στην παγκόσμια αγορά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χαιρετίστηκαν, γενικά, ως μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα κανονικά τσιγάρα. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν με θέρμανση ενός αρωματισμένου υγρού που μερικές φορές -αν και όχι πάντα- περιέχει νικοτίνη.

Αντί του καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνουν αεροζόλ ή “ατμούς», γι’ αυτό και οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων συχνά αναφέρονται ως “ατμιστές» και η πράξη του “καπνίσματος» με τη χρήση αυτής της συσκευής ονομάζεται “άτμισμα».

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καλύτερα για την υγεία μας από τα παραδοσιακά, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν να επιφέρουν νέους ​​και ελάχιστα κατανοητούς κινδύνους για την υγεία.

Το άτμισμα έχει συνδεθεί σε αρχικό στάδιο ερευνών με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι μερικές συγκεκριμένες γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ιδιαίτερα τοξικές.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορούσαν επίσης να είναι επιβλαβείς. Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Ana María Rule και η ομάδα της αναφέρουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να προκύψει από το τοξικό περιεχόμενο των ηλεκτρικών αντιστάσεων (πηνία) για την θέρμανση του υγρού.

“Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν ότι τα θερμαντικά πηνία, όπως κατασκευάζονται σήμερα, φαίνεται να διαρρέουν τοξικά μέταλλα, τα οποία στη συνέχεια εισέρχονται στα αερολύματα που εισπνέουν οι ατμιστές» – δρ. Ana María Rule

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Συγκέντρωση τοξικών μετάλλων “υψηλότερη από τα ασφαλή όρια»

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η δρ. Rule και οι συνεργάτες της αναγνώρισαν μια σειρά από τοξικά μέταλλα (κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο, μαγγάνιο και νικέλιο) στα υγρά που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η νέα έρευνα πήρε εκείνα τα ευρήματα αυτά και προχώρησε περαιτέρω, εξετάζοντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πραγματικών χρηστών, προκειμένου να κατανοήσουν πόσο εκτεθειμένοι ήταν οι ατμιστές σε αυτές τις τοξικές ουσίες και υπό ποιες συνθήκες.

Η δρ. Rule και ομάδα της εξέτασαν τις περιπτώσεις 56 συμμετεχόντων που ήταν χρησιμοποιούσαν καθημερινά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας την παρουσία 15 μετάλλων στα υγρά που “γεμίζουν» τις συσκευές και στους ατμούς που προήλθαν από τη θέρμανση των υγρών αυτών.

“Κλειδί” τα υλικά κατασκευής των θερμαντικών πηνίων

Οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι υπήρχαν τοξικά μέταλλα στα υγρά, αν και σε σχετικά μικρές συγκεντρώσεις. Αλλά μια εντελώς διαφορετική ιστορία αναδείχτηκε όμως στην περίπτωση των υγρών που είχαν ήδη θερμανθεί από τα ενσωματωμένα πηνία.

Αυτά τα υγρά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων, οι οποίες -λένε οι ερευνητές- δείχνουν ότι τα καθαυτά υγρά δεν είναι η πηγή αυτών των ουσιών. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα τοξικά μέταλλα μπορεί να προέρχονται από τα θερμαντικά πηνία.

Διαφήμιση

Λόγω της μόλυνσης του υγρού, εντοπίστηκαν επίσης ίχνη τοξικών μετάλλων στα αερολύματα που απελευθερώνονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Τα μέταλλα για τα οποία εκφράζουν ανησυχία οι συγγραφείς της μελέτης είναι ο μόλυβδος, το χρώμιο, το νικέλιο και το μαγγάνιο. Όλα αυτά συνδέονται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της εγκεφαλικής βλάβης και των διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος.

Στα αεροζόλ, η μέση συγκέντρωση μόνο του μολύβδου ήταν περίπου 15 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο και το 48% των δειγμάτων ατμού που εξετάστηκαν από τους ερευνητές είχε συγκεντρώσεις που υπερέβαιναν το όριο που συνιστούσε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Αυτά ήταν μόνο ο μέσος όρος. Τα πραγματικά επίπεδα αυτών των μετάλλων [συμπεριλαμβανομένων αυτών του νικελίου, του χρωμίου και του μαγγανίου] διέφεραν σημαντικά από δείγμα σε δείγμα και συχνά ήταν πολύ υψηλότερα από τα ασφαλή όρια», δήλωσε η δρ. Rule.

Περίεργες πηγές τοξικών μετάλλων

Όπως επιβεβαιώθηκε από προηγούμενες έρευνες, τα θερμαντικά πηνία που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συχνά κατασκευασμένα από συνδυασμό νικελίου και χρωμίου, συν άλλες ουσίες. Αυτό υποστηρίζει την υπόθεση, ότι πολλά από τα τοξικά μέταλλα των οποίων τα ίχνη βρέθηκαν σε υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων και σε αερολύματα αυτών, πρέπει να έχουν διαρρεύσει από αυτά τα πηνία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές από πού προέρχεται ο μόλυβδος, ή το πώς όλα αυτά τα μέταλλα μολύνουν το ηλεκτρονικό υγρό.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα μέταλλα αυτά εκλύονται χημικά από το πηνίο ή αν εξατμίζονται όταν θερμαίνονται», λέει η δρ. Rule.

Πρόσθετη έρευνα στους ίδιους συμμετέχοντες της έδειξε ότι οι χρήστες είχαν αυξημένα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα ούρα και το σάλιο τους. Αυτά ήταν ίδια με τη συγκέντρωση αυτών των μετάλλων που αναγνωρίστηκαν σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι τα τοξικά μεταλλικά ίχνη βρέθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ατμούς που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, των οποίων τα θερμαντικά πηνία αντικαθίσταντο συχνά.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαρροές ενδέχεται να προκύψουν από καινούργια θερμαντικά πηνία και, ίσως, λιγότερο από τα παλιότερα πηνία.

Ένα άλλο ανησυχητικό αποτέλεσμα έδειξε ότι βρέθηκε αρσενικό -μια πολύ τοξική ουσία- σε υγρό, σε δοχείο υγρού και σε ατμό υγρού σε τουλάχιστον 10 από τα 56 δείγματα που παρείχαν οι συμμετέχοντες στην μελέτη. Το γιατί βρέθηκε αρσενικό, παραμένει προς διευκρίνιση.

“Έχουμε διαπιστώσει με αυτή την μελέτη ότι υπάρχουν εκθέσεις σε αυτά τα μέταλλα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχει ανάγκη επίσης να προσδιοριστούν οι πραγματικές επιπτώσεις αυτών των τοξικών μετάλλων στην υγεία», κατέληξε η δρ. Rule.

https://www.medicalnewstoday.com

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αγορά, έρευνες, ερευνητές, ηλεκτρονικά, καρκίνου, μαγγάνιο, υγεία, χρώμιο
Διαφήμιση