Είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η επίδραση των λιπαρών στην υγεία εξαρτάται από το είδος τους.
Από τη μία, τα βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συμβάλλουν στην παχυσαρκία, στην καρδιοπάθεια, στον διαβήτη αλλά και στην άνοια, ενώ από την άλλη τα πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά είναι ωφέλιμα για την καρδιά, τον εγκέφαλο αλλά και το ανοσοποιητικό.
Καλά και… καλύτερα λιπαρά
Ακόμη και μεταξύ των “καλών» λιπαρών, όμως, ορισμένα φαίνεται πως είναι πιο υγιεινά από άλλα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμβολή τους στην προστασία από τον καρκίνο.
Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Nutritional Biochemistry, ένα συγκεκριμένο είδος πολυακόρεστων λιπαρών παρέχει έως και οκτώ φορές μεγαλύτερη αντικαρκινική προστασία σε σύγκριση με άλλα.
Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι έχουν πιο ισχυρή αντικαρκινική δράση από τα ίδια λιπαρά που βρίσκονται στον λιναρόσπορο ή σε άλλα προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Η μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι τα Ω-3 ζωικής προέλευσης εμποδίζουν πιο αποτελεσματικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου.
“Η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει την αντικαρκινική ισχύ των Ω-3 λιπαρών ζωικής και φυτικής προέλευσης σε όγκους του μαστού» αναφέρει ο Δρ Ντέιβιντ Μα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκελφ.
Ω-3 λιπαρά και καρκίνος μαστού
Υπάρχουν τρεις τύποι Ω-3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Το ALA βρίσκεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως ο λιναρόσπορος και το σογιέλαιο. Τα λιπαρά EPA και DHA βρίσκονται σε ποικίλα θαλάσσια είδη, όπως ψάρια, φύκια και φυτοπλαγκτόν.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, έδωσαν καθένα από τα τρία διαφορετικά Ω-3 λιπαρά σε ποντίκια που ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύξουν εξαιρετικά επιθετικούς όγκους του μαστού. Η χορήγηση των λιπαρών στα πειραματόζωα είχε ξεκινήσει όταν αυτά ήταν ακόμη έμβρυα.
“Τα ποντίκια εκτέθηκαν στους διαφορετικούς τύπους Ω-3 πριν ακόμη αναπτυχθούν οι όγκοι, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε πόσο αποτελεσματικός είναι καθένας από αυτούς στην πρόληψη του καρκίνου» εξηγεί ο Μα.
Από τις δοκιμές προέκυψε ότι η έκθεση στους τύπους EPA και DHA οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των καρκινικών όγκων κατά 60-70% και του αριθμού των όγκων κατά 30%. Για να επιτευχθεί αντίστοιχο όφελος από τα Ω-3 λιπαρά φυτικής προέλευσης (ALA) υπολογίστηκε ότι χρειάζονται πολλαπλάσιες δόσεις.
Όπως εξηγεί ο Μα, τα Ω-3 λιπαρά δρουν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά ενάντια στον καρκίνο επειδή έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν κύτταρα που ελέγχουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης επειδή μπλοκάρουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.
Βάσει της δοσολογίας λιπαρών που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, ο Μα συνιστά την κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων ψάρι την εβδομάδα για να επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Via: Πηγή