Τα συμπτώματα στο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία να σηκώσει ο παθών τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Οι επείγουσες καταστάσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν αποκόπτεται η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει ή να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ασθενείς που κινδυνεύουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια ενδέχεται πλέον να μπορούν να εντοπιστούν νωρίτερα χάρη σε ένα εργαλείο διάγνωσης που χρησιμοποιεί ακτινοβολία που πλησιάζει το υπέρυθρο φάσμα του φωτός.
Πρόκειται για ένα είδος “λέιζερ» το οποίο μπορεί να εντοπίσει αρτηριακές πλάκες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι πλάκες σχηματίζονται όταν οι αρτηρίες αποκλείονται από λιπαρό υλικό, μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Η προχωρημένη ηλικία είναι ο βασικός παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό γι’ αυτό και τα σχετικά επείγοντα επεισόδια τείνουν να συμβαίνουν σε ηλικιωμένους.
Αν και κάποιες λιπαρές εναποθέσεις ή πλάκες μπορούν να παραμείνουν σταθερές για χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, εμφανίζουν επιπλοκές. Αυτό περιλαμβάνει αιμορραγία στην πλάκα, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό ρωγμών και ρήξης της λιπώδους πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η νέα τεχνική που ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Baker του πανεπιστημίου του Warwick σε συνεργασία με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Monash, διαπίστωσαν ότι όταν αύξησαν το μήκος κύματος του φωτός που χρησιμοποιείται σήμερα για την απεικόνιση των πλακών, θα μπορούσαν να εντοπίσουν επιλεκτικά τις περιοχές όπου η ρήξη είναι πιο πιθανή.
Οι καταθέσεις λιπαρού υλικού μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι τρέχουσες τεχνικές απεικόνισης είναι σε θέση να προσδιορίσουν ορισμένα χαρακτηριστικά των πλακών υψηλού κινδύνου, αλλά καμία δεν είναι γενικά αποδεκτή ως αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση των επικίνδυνων πλακών.
Η δρ Tara Schiller, από το πανεπιστήμιο του Warwick, είναι από τους ειδικούς που έχουν ανακαλύψει ότι η αύξηση του μήκους κύματος της ακτινοβολίας υπερύθρων (infrared, IR) που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση συσσώρευσης λιπών σε αρτηρίες σε μήκος κύματος κοντά στο υπέρυθρο (near-infrared, NIR) επέτρεψε στους επιστήμονες να εντοπίσουν επιλεκτικά περιοχές κινδύνου στις αρτηρίες.
“Αυτό που κάναμε χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές που βασίζονται σε υλικά για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε την έγκαιρα την άμεση απειλή για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και να οδηγήσουμε σε μείωση των ποσοστών θνησιμότητας», δήλωσε η δρ Schiller.
Ο δρ Karlheinz Peter δήλωσε: “Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο ειδικά για την απεικόνιση της καρδιάς, δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστος τρόπος για τον προσδιορισμό αυτών των ασταθών πλακών. Συνειδητοποιήσαμε πως όταν ‘φωτίσουμε’ τις αρτηρίες με ένα φως στην περιοχή του NIR μήκους κύματος, τότε αυτό το φως αντανακλάται σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φως λέιζερ για να ‘φωτίσουμε’ τις πλάκες εκείνες που είναι πιο ασταθείς».
Μετά από περαιτέρω έρευνα με κλινικές δοκιμές, αυτή η μέθοδος τεχνικής απεικόνισης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των ασταθών λιπωδών αρτηριακών πλακών. Οι ειδικοί είπαν ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.express.co.uk
Via: Πηγή