Είναι κριθαράκι ή χαλάζιο; Σε τι διαφέρουν

Είναι κριθαράκι ή χαλάζιο; Σε τι διαφέρουν

Τα κριθαράκια και τα χαλάζια στο μάτι είναι εξογκώματα στην εσωτερική πλευρά, ή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. Μπορεί να είναι επώδυνα, ή ενοχλητικά, αλλά σπανίως είναι κάτι σοβαρό. Τις περισσότερες φορές περνούν από μόνα τους, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

  • Το χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο βλέφαρο. Το χαλάζιο μπορεί να μοιάζει με το κριθαράκι, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο πιθανό να μην σας προκαλεί πόνο.
  • Το κριθαράκι είναι μια λοίμωξη που προκαλεί ένα ευαίσθητο στην αφή, κόκκινο εξόγκωμα στο βλέφαρο. Συνήθως εμφανίζεται κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί και στο εσωτερικό του βλεφάρου.

Τόσο το κριθαράκι, όσο και το χαλάζιο μπορεί να σχετίζεται με την βλεφαρίτιδα, μια αρκετά κοινή φλεγμονή των βλεφάρων.

Τι προκαλεί ένα κριθαράκι, ή ένα χαλάζιο

Το πρώτο προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως τα βακτήρια αναπτύσσονται στη ρίζα (θυλάκιο) κάποιας βλεφαρίδας. Ένα εσωτερικό κριθαράκι προκαλείται από μόλυνση σε έναν από τους μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες (σ.σ. οι αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια του προσώπου) μέσα στο βλέφαρο.

Το χαλάζιο σχηματίζεται όταν ένας σμηγματογόνος στο βλέφαρο φράξει. Εάν ένα εσωτερικό κριθαράκι δεν αποστραγγιστεί και δεν θεραπευθεί, μπορεί να μετατραπεί/εξελιχθεί σε χαλάζιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Διαφήμιση

Το κριθαράκι συνήθως ξεκινά ως ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου.

  • Καθώς μεγαλώνει, το βλέφαρο γίνεται πρησμένο και αρχίζει να σας πονάει, ενώ μπορεί να έχετε και δακρύρροια.
  • Τα περισσότερα κριθαράκια πρήζονται/διογκώνονται για περίπου 3 ημέρες προτού σπάσουν και αποστραγγιστούν.
  • Τα κριθαράκια συνήθως επουλώνονται σε περίπου μια εβδομάδα.

Το χαλάζιο ξεκινά ως ένα πιο σκληρό εξόγκωμα ή κύστη κάτω από το δέρμα των βλεφάρων.

  • Σε αντίθεση με τα κριθαράκια, τα χαλάζια συνήθως δεν προκαλούν πόνο.
  • Αναπτύσσονται πιο αργά από ό,τι τα κριθαράκια. Εάν ένα χαλάζιο μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να επηρεάσει την όραση σας.
  • Η φλεγμονή και το πρήξιμο μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή γύρω από το μάτι.
  • Τα χαλάζια συχνά υποχωρούν μέσα σε λίγους μήνες χωρίς θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζονται

Η θεραπεία στο σπίτι είναι το μόνο που χρειάζεται για τα περισσότερα κριθαράκια και χαλάζια.

  • Εφαρμόστε ζεστές, υγρές κομπρέσες για 5 έως 10 λεπτά, 3 έως 6 φορές την ημέρα. Αυτό συνήθως βοηθά την περιοχή να επουλωθεί γρηγορότερα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ανοίξει ο φραγμένος πόρος, έτσι ώστε να μπορεί να στραγγίξει και να αρχίσει να επουλώνεται.
  • Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας κάποια αλοιφή, ή κολλύριο, ή φαρμακούχα βαμβάκια καθαρισμού.
  • Αφήστε το κριθαράκι ή το χαλάζιο να σπάσει/διαρραγεί από μόνο του. Προσοχή: Μην το πιέζετε και μην επιχειρήσετε να το σπάσετε μόνοι σας!
  • Μην φοράτε μακιγιάζ ματιών ή φακούς επαφής μέχρι την επούλωση της περιοχής.

Εάν ένα κριθαράκι δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε μια συνταγή με αντιβιοτική αλοιφή, ή σταγόνες για τα μάτια. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά χάπια, εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στα βλέφαρα, ή στα μάτια.

Εάν ένα κριθαράκι, ή χαλάζιο γίνει πολύ μεγάλο, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να το τρυπήσει, έτσι ώστε να μπορεί να στραγγίξει και να θεραπευθεί. Και πάλι προσοχή: Μην προσπαθήσετε να το σπάσετε μόνοι σας!

Πως μπορείτε να αποφύγετε τα κριθαράκια και τα χαλάζια

  • Μην τρίβετε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να τα ερεθίσει και να επιτρέψει σε βακτήρια από το χέρι σας να εισέλθουν σε αυτά. Εάν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας, φροντίστε πρώτα να έχετε πλύνει τα χέρια σας.
  • Προστατέψτε τα μάτια σας από τη σκόνη και τη ρύπανση του αέρα, όταν μπορείτε. Για παράδειγμα, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά, όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, οι οποίες σηκώνουν πολύ σκόνη. Επίσης, να φοράτε γυαλιά όταν υπάρχει πολύ σκόνη στην ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει πολλές φορές με την μεταφορά σκόνης από την βόρεια Αφρική, εξαιτίας καιρικών συνθηκών.
  • Αντικαταστήστε το μακιγιάζ των ματιών, ιδιαίτερα την μάσκαρα, τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Το βουρτσάκι είναι από τα πιο συνηθισμένα σημεία ανάπτυξης βακτηρίων.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αλοιφή, ατμόσφαιρα, δέρμα, Ελλάδα, θεραπεία, κριθαράκι, κύστη, μόλυνση, συνταγή
Διαφήμιση