Η εμμηνόπαυση αποτελεί τον τελευταίο “σταθμό» στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας, αφού σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας.
Η έναρξη της εμμηνόπαυσης τοποθετείται χρονικά περίπου 12 μήνες πριν την τελευταία περίοδο της γυναίκας και η ηλικία που συμβαίνει αυτό είναι κατά μέσο όρο τα 45-55 έτη.
Παράγοντες που καθορίζουν τη χρονική στιγμή έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι η κληρονομικότητα (συγκεκριμένα, πότε μπήκε στην εμμηνόπαυση η μητέρα της γυναίκας), η ηλικία της πρώτης περιόδου και η γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας (π.χ. αν πάσχει από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα).
Ρόλο όμως φαίνεται πως παίζει και η διατροφή, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.
Υδατάνθρακες & πρόωρη εμμηνόπαυση
Όπως υπέδειξε η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 914 γυναίκες, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους (λευκούς) υδατάνθρακες συνδέεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης σε μικρότερη ηλικία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν ιδίως ζυμαρικά και ρύζι σε μεγάλες ποσότητες μπήκαν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από την πλειοψηφία των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη.
Η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας ζυμαρικών ή ρυζιού υπολογίστηκε πως επισπεύδει την εμμηνόπαυση κατά 1,5 χρόνο.
Αυξημένη προστασία χάρη στα ψάρια & τα όσπρια
Αντιθέτως, η μελέτη υπέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρι και όσπρια μπορεί να καθυστερήσει φυσικά την έλευση της εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν αρκετά συχνά λιπαρά ψάρια (όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί) αλλά και ποικιλία οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, αρακά) φάνηκε πως κατάφεραν να παρατείνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Όσες γυναίκες κατανάλωναν καθημερινά μία μερίδα ψάρι ή μία μερίδα όσπρια μπήκαν στην εμμηνόπαυση αντίστοιχα κατά 3,3 και κατά 0,9 χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου συσχετίστηκε επίσης με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης (κατά 0,6 και κατά 0,3 χρόνια ανά mg/ημέρα αντίστοιχα).
Πώς εξηγούνται τα ευρήματα
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αντίστασης στην ινσουλίνη, κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ορμονών του φύλου και να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι ο κύκλος της περιόδου να γίνεται πιο μικρός και η έμμηνος ρύση συχνότερη, επομένως η γυναίκα “ξεμένει» νωρίτερα από ωάρια.
Από την άλλη, τα οφέλη των οσπρίων αποδίδονται κυρίως στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ τα Ω-3 λιπαρά των ψαριών ενισχύουν τη δράση των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, επιδράσεις που συνδέονται με καθυστέρηση της έναρξης της εμμηνόπαυσης.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν πόσο ισχυρή είναι η επίδραση της διατροφής στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, σε κάθε περίπτωση όμως η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και ταυτόχρονα η αύξηση της κατανάλωσης ψαριού και οσπρίων είναι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να ωφελήσουν ποικιλοτρόπως την υγεία της γυναίκας.
Via: Πηγή