Συγκεκριμένα συστατικά του αυγού παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2
Η κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής την Δρ. Stefania Noerman, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άνδρες που είχαν καταναλώσει αυγό και κατέληξαν στο συμπέρασμα όσοι έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν συγκεκριμένο λιπιδαιμικό προφίλ που είναι συχνό μεταξύ των ατόμων που δεν εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο παρατήρησαν επίσης ότι η κατανάλωση αυγών σε ορισμένους εκ τους συμμετέχοντες συντελούσε στην ύπαρξη συγκεκριμένων βιοχημικών συστατικών στο αίμα τους που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
Το αυγό και η θέση του στη διατροφή δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια επιστημονικές έριδες καθώς η υπερκατανάλωση αυγών θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη. Όμως, το αυγό χαρακτηρίζεται παράλληλα και ως υπερτροφή αφού ανά τεμάχιο περιέχει 0,5 γρ. υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο κάνει καλό στην καρδιά επειδή κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα του νατρίου και βιοτίνη, η οποία κάνει καλό στην παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέλος, έχει λίγες θερμίδες και είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα.
“Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα προς το παρόν αντιλαμβανόμαστε ότι συγκεκριμένα συστατικά του αυγού παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω μελέτες τόσο σε κυτταρικά μοντέλα όσο και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τις παθολογικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυγών», σημειώνει η Δρ. Noerman.
Προς το παρόν, λοιπόν, ισχύουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τρία αυγά την εβδομάδα για τον μέσο άνθρωπο. Για τους πάσχοντες από διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση μόνο του ασπραδιού καθώς η χοληστερόλη εμπεριέχεται κυρίως στον κρόκο του αυγού.
Πηγή