Μπορεί στις μέρες μας το αραιό τριχωτό της κεφαλής να είναι στη μόδα, για κάποιους παραμένει ωστόσο βραχνάς που θα ήθελαν ευχαρίστως να απαλλαγούν.
Και έχουν να ευχαριστούν τώρα τον καθηγητή Karl Koehler του Indian University School Of Medicine στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποίησε βλαστοκύτταρα από ποντίκια για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί “τριχωτό δέρμα».
Μιλάμε ουσιαστικά για έναν εργαστηριακά φτιαγμένο ιστό δέρματος που μοιάζει με φυσική τρίχα και είναι σίγουρα πιο κοντά στα πραγματικά μαλλιά από κάθε συναφή προσπάθεια.
Η ανακάλυψη ήρθε μάλιστα από σπόντα, καθώς ο καθηγητής προσπαθούσε να φτιάξει οργανοειδή με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων, μικροσκοπικές εκδοχές πραγματικών οργάνων του σώματος δηλαδή. Τον ενδιέφερε να ανασυγκροτήσει εργαστηριακά τους μηχανισμούς του έσω αυτιού, όταν είδε πως τα πειράματά του απέδιδαν επίσης κύτταρα δέρματος.
Τα οποία διασταύρωσε με πραγματικούς θύλακες τρίχας και ανακάλυψε πως μπορούσαν πράγματι να δημιουργήσουν καλλιέργειες δέρματος που παραέμοιαζαν με την αληθινή ανθρώπινη επιδερμίδα. “Το δέρμα μεγαλώνει σαν σφαιρική κύστη και μετά οι θύλακες της τρίχας αναπτύσσονται εξωτερικά προς κάθε κατεύθυνση», λέει ο καθηγητής για αυτό που αποκαλεί επανάσταση στη θεραπεία της φαλάκρας.
Διατείνεται πάντως πως η νέα αυτή τεχνική θα αποτελέσει το βασικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επόμενες μελέτες για την αναπαραγωγή δερματικών επιθεμάτων με τρίχες…