Τριχόπτωση. Αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.
Τι γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά σήμερα για την εν λόγω πάθηση; Αλήθεια, ποια είναι τα πρώτα “ύποπτα» σημάδια τα οποία προειδοποιούν ότι κάποιος πάσχει από αυτή; Άραγε, ποιες είναι σήμερα οι πιο αποτελεσματικές και ανώδυνες θεραπείες;
Προκειμένου να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να αναφερθούμε στις πλέον σύγχρονες λύσεις, είναι απαραίτητο να κάνουμε μία σημαντική διάκριση και συγκεκριμένα, να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν δύο είδη τριχόπτωσης: Η εποχική και η χρόνια. Το ποια θεραπεία θα ακολουθήσει ο καθένας, εξαρτάται από το είδος της τριχόπτωσης και φυσικά, τον βαθμό του προβλήματος.
Τι είναι η εποχική τριχόπτωση
Η εποχική αντιδραστική τριχόπτωση είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο το οποίο αφορά και στα δύο φύλα και τα άτομα που επηρεάζονται από αυτή, παρατηρούν αυξημένη απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων.
Η αλήθεια είναι πως σε φυσιολογικά πλαίσια, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι παρατηρούν μία αυξημένη απώλεια μαλλιών. Το γεγονός αυτό φέρεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και με το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένα λόγω των ελεύθερων ριζών.
Είναι, όμως, σημαντικό να τονίσουμε πως η εποχική τριχόπτωση αποτελεί ένα παροδικό, αισθητικό πρόβλημα που δεν μας ταλαιπωρεί για διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα τριχοτονωτικά προϊόντα και ειδικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ενδυναμώσουν την τρίχα.
Πού οφείλεται τελικά η χρόνια τριχόπτωση
Και από την εποχική περνάμε στη χρόνια τριχόπτωση, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον αντρικό πληθυσμό.
Εκτός από την εναλλαγή των εποχών, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, τις ορμονικές διαταραχές, τις εξαντλητικές δίαιτες, το άγχος και την καταπόνηση του οργανισμού. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.
Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα στην εποχική και τη χρόνια τριχόπτωση και πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει από τι πάσχει; Ένας ειδικός είναι εκείνος ο οποίος θα δώσει την απάντηση στον κάθε ασθενή. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να παρατηρήσετε εγκαίρως τα ανησυχητικά σημάδια. Για παράδειγμα, αν χάνετε πολλές (δηλαδή πάνω από 100) τρίχες κάθε μέρα και οι περισσότερες από αυτές δεν επανεμφανίζονται ή, αν αρχίσουν να δημιουργούνται αραιώσεις στο κεφάλι, τότε ενδεχομένως δεν πάσχετε από εποχική τριχόπτωση.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr