Υγεία

Ερευνα-σοκ από Πανεπιστήμιο του Ιλινόις: Φυτικό συστατικό μπλοκάρει τη γυναικεία γονιμότητα

Featured Image for Ερευνα-σοκ από Πανεπιστήμιο του Ιλινόις: Φυτικό συστατικό μπλοκάρει τη γυναικεία γονιμότητα

Γενιστεϊνη: Το φυτικό συστατικό που μπλοκάρει τη γυναικεία γονιμότητα!

Μπροστά σε ευρήματα που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όσον αφορά τη γυναικεία γονιμότητα βρέθηκαν ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Reproductive Toxicology, αποκάλυψαν ότι ένα φυτικό συστατικό μπορεί να μπλοκάρει τη γυναικεία γονιμότητα.

Η έρευνα αφορά εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί τόσο με φυσιολογική διαδικασία όσο και με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποιο είναι όμως το φυτικό συστατικό και σε ποια τρόφιμα κρύβεται;

Πρόκειται για το φυτοοιστρογόνο γενιστεΐνη, η έκθεση στο οποίο επηρεάζει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα και το αποτέλεσμα της κύησης, ανάλογα με την δοσολογία και την διάρκεια στο οποίο έχει εκτεθεί η γυναίκα πριν απο τη σύλληψη.

Τι είναι όμως η γενιστεϊνη;

Είναι μία ισοφλαβόνη που έχει διαπιστωθεί ότι παρεμβαίνει σε ορμονικά συστήματα του σώματος.

Διαφήμιση

Η γενιστεϊνη περιέχεται σε προϊόντα σόγιας αλλά και διατροφικά συμπληρώματα κάποια από τα οποία καταναλώνουν πολλές γυναίκες ειδικά κατά την εμμηνόπαυση για την ανακούφιση από εξάψεις, κατάθλιψη και αύξηση του βάρους

Η μελέτη που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η χρόνια έκθεση στην γενιστεΐνη επηρεάσε τα ποσοστά των κυήσεων και είχε άμεση σχέση με παρατεταμένο τοκετό, μικρότερα νεογνά και υψηλότερη νεογνική θνησιμότητα. Στα ενήλικα ποντίκια του δείγματος δόθηκε τροφή που περιείχε 300, 500 ή 1,000 ppm γενιστεΐνης, ενώ μια άλλη ομάδα ελέγχου έκανε διατροφή χωρίς σόγια και φυτοοιστρογόνα.

Η ομάδα παρέμβασης εκτέθηκε στην γενιστεΐνη για 30, 60, 150 ή 240 ημέρες, γεγονός που συντέλεσε σε συγκεντρώσεις ορού αίματος αντίστοιχες με αυτές που έχουν γυναίκες που παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα σόγιας ή τροφές σόγιας.

Στα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί για 30 ημέρες στην γενιστεΐνη, η διάρκεια της κύησης ήταν μειωμένη φτάνοντας σχεδόν στο όριο του πρόωρου τοκετού.

Στις 60 ημέρες έκθεσης είχαν κυοφορήσει λιγότερα ποντίκια.

Επειτα από 150 ημέρες που τα τρωκτικά είχαν καταναλώσει 500 ppm ή 1000 ppm γενιστεΐνης ήταν λιγότερο πιθανόν να κυοφορήσουν. Μόνο το 83% των θηλυκών ήταν γόνιμα.

Έπειται από 240 ημέρες, μόνο το 50% των ποντικιών που είχαν πάρει 300 ppm γενιστεΐνης ήταν γόνιμα, συγκριτικά με το 67% της ομάδας ελέγχου.

Όμως, η γενιστεΐνη φάνηκε να ενισχύει τη γονιμότητα των ομάδων που είχαν πάρει 500 ppm (83%) και 1.000 ppm (100%) γενιστεΐνης.

Πάντως, ενώ στην ομάδα των 240 ημερών έκθεσης στην γενιστεΐνη τα ποντίκια γέννησαν φυσιολογικού μεγέθους απογόνους, με αυξημένη συχνότητα τα εξόντωναν, ενώ όσα επέζησαν ήταν μικρότερα από τα συνομήλικά τους.

Πηγή
Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: άνδρες, γονιμότητα, γυναίκες, διατροφή, ερευνητές, Ηνωμένες Πολιτείες, παιδί, προϊόντα, σόγια, τρόφιμα, φυτικό