Υγεία

Εργασία σε νυχτερινές βάρδιες: Γιατί δυσκολεύει την απώλεια βάρους

Featured Image for Εργασία σε νυχτερινές βάρδιες: Γιατί δυσκολεύει την απώλεια βάρους

Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες παρεμβαίνει στη λειτουργία του μεταβολισμού, δυσκολεύοντας την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη η οποία χρησιμοποιεί μέρος του λίπους για ενέργεια και το υπόλοιπο το αποθηκεύει.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διεργασίες του μεταβολισμού, αυτή η πρωτεΐνη (NFIL3) βασίζεται σε ένα φυσιολογικό κύκλο φωτός μέρας-νύχτας για να αποδώσει τα μέγιστα.

vardia nuxta

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, διαπίστωσαν πως οι διαταραχές αυτού του ρυθμού μέσω νυκτερινών βαρδιών ή υπερατλαντικών ταξιδιών συνδέονται με παχυσαρκία και ανάπτυξη παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Yuhao Wang, από το τμήμα ανοσολογίας, οι μικροοργανισμοί του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες που συντονίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό της πρωτεΐνης NFIL3.

Διαφήμιση

Η εν λόγω πρωτεΐνη με τη σειρά της ελέγχει τις κιρκάδιες διακυμάνσεις μιας μεταβολικής οδού που ρυθμίζει την απορρόφηση λίπους και την εξαγωγή στα κύτταρα του εντέρου.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια με χαμηλό βάρος, τα οποία τράφηκαν με μια πλούσια σε λιπαρά δυτικού τύπου διατροφή για 10 εβδομάδες. Στη συνέχεια μπήκαν σε ένα αντίστροφο κύκλο φωτός, δηλαδή κοιμούνταν την ημέρα και έμεναν ξύπνια τη νύχτα.

Όσο ήταν σε φυσιολογικό πρόγραμμα, η λειτουργία της πρωτεΐνης NFIL3 που καίει το λίπος ήταν πολύ πιο έντονη, που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός τους ήταν πιο ενεργός.

Τα ευρήματα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της αιτίας που οι αλληλεπιδράσεις του μικροβιώματος και του κιρκάδιου ρυθμού μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολικές παθήσεις.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό.

Πέρυσι, οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε περισσότερο για να αισθάνονται πλήρεις.

Συγκεκριμένα όσοι κοιμούνταν λιγότερο από πεντέμισι ώρες τη νύχτα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 385 θερμίδες περισσότερες την ημέρα σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν πάνω από 7 ώρες.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, απώλεια βάρους, διατροφή, διατροφή για, ενέργεια, εξαγωγή, εργασία, ερευνητές, θερμίδες, μεταβολισμός, ορμόνες, παχυσαρκία, πρωτεΐνες