Το εργασιακό στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, επιβαρύνοντας την υγεία της καρδιάς.
Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 10.300 υπαλλήλους στο Λονδίνο για περίπου 14 χρόνια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και ανέλυσαν τις συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά την υγεία όπως, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή.
Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τη θέση του καθενός στην εργασία του και το εργασιακό στρες που υφίσταται.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο πιο μεγάλο ήταν το στρες που βίωνε κάποιος, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος να παρουσιάσει μεταβολικό σύνδρομο. Οι άνδρες που βιώνουν χρόνιο εργασιακό στρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο σε σχέση με όσους δεν επηρεάζονται από αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκες και άνδρες που ήταν χαμηλά στην ιεραρχία, είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο λόγω του αυξημένου στρες.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η σχέση του εργασιακού στρες και του μεταβολικού συνδρόμου είναι πιο ισχυρή στον ανδρικό πληθυσμό από ό,τι στον γυναικείο, ενώ σε συνδυασμό με κακή διατροφή, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ και καθιστική ζωή, ο κίνδυνος εκτινάσσεται στα ύψη.
Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι το παρατεταμένο στρες επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, μειώνει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα του σώματος και διαταράσσει τους μηχανισμούς που κρατάνε σταθερό τον μεταβολισμό στον οργανισμό.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Via: Πηγή