Υγεία

Εστία μικροβίων το σφουγγάρι της κουζίνας

Featured Image for Εστία μικροβίων το σφουγγάρι της κουζίνας

Κοιτάξτε καλά το σφουγγαράκι με το οποίο πλένετε τα πιάτα σας. Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά είναι ένας μικρόκοσμος που διαθέτει μερικά δισεκατομμύρια βακτήρια.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται αν το βάλουν στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά έχουν μόνο εν μέρει δίκιο: το “μαγείρεμα» στον φούρνο σκοτώνει μόνο τα πιο αδύναμα. Τα υπόλοιπα, αυτά που μυρίζουν περισσότερο και δυνητικά είναι πιο επικίνδυνα, θα επιβιώσουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση Scientific Reports και υποδηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα βακτήρια αυτά είναι να αλλάζουμε σφουγγαράκι σχεδόν κάθε εβδομάδα!

Η αλήθεια είναι ότι βακτήρια υπάρχουν παντού γύρω μας, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι γεμάτο μ’ αυτά και το σφουγγάρι της κουζίνας. Ωστόσο οι έως τώρα έρευνες είχαν υποτιμήσει την ποσότητα και τα είδη των βακτηρίων στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Όπως γράφει η εφημερίδα “New York Times», επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Φούρτβανγκεν και του Γκίσεν,στη Γερμανία, ανέλυσαν το γενετικό υλικό (DNA και RNA) σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια που πιθανότατα μοιάζουν με αυτά που όλοι έχουμε στις κουζίνες μας.

Με μεγάλη τους έκπληξη απομόνωσαν 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία είχαν δημιουργήσει πολυπληθείς αποικίες. Στην πραγματικότητα, σε κάθε κυβικό εκατοστό των σφουγγαριών βρέθηκαν σχεδόν 50 δισεκατομμύρια βακτήρια,δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρκους Έγκερτ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Φούρτβανγκεν.

Η συγκέντρωση αυτή είναι η ίδια με εκείνη που εντοπίζεται στα δείγματα ανθρώπινων… κοπράνων, ενώ ως αριθμός είναι επταπλάσια από τον πληθυσμό της Γης. “Πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα άλλο αντικείμενο στον πλανήτη που να έχει τόσο υψηλό βακτηριακό φορτίο», είπε ο καθηγητής.

Διαφήμιση

Όπως εξήγησε ο δρ Έγκερτ, το σφουγγάρι αποτελεί αληθινό μαγνήτη για τα βακτήρια των τροφίμων, του δέρματός μας και των επιφανειών της κουζίνας, επειδή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους: είναι μονίμως ζεστό, υγρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, μεταξύ των μικροβίων που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν αυτές τις συνθήκες είναι ένα βακτήριο που λέγεται μοραξέλλα osloensis και είναι εκτεταμένο στη φύση και στο δέρμα μας. Το βακτήριο αυτό δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, “αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό ένα πολυχρησιμοποιημένο σφουγγαράκι κουζίνας», παραδέχθηκε ο δρ Έγκερτ.

Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι κυρίως υπεύθυνο για την άσχημη μυρωδιά που εκλύουν τα άπλυτα ρούχα και δεν αποκλείεται να είναι η αιτία που κάποια στιγμή αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα και τα σφουγγαράκια της κουζίνας.

Έχοντας αυτά κατά νου, ο δρ Έγκερτ και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν εάν θα μπορούσαν τα σφουγγαράκια να απολυμανθούν με τα απλά μέσα που έχουμε στις κουζίνες μας. Έτσι, ρώτησαν τους ιδιοκτήτες των 14 σφουγγαριών πόσο συχνά συνήθιζαν, λ.χ., να τα βάζουν στον φούρνο μικροκυμάτων, στο πλυντήριο πιάτων, στο πλυντήριο ρούχων, σε ξύδι ή ακόμα και σε κατσαρόλες με βραστό νερό.

Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερο απολυμαίνονταν τα σφουγγάρια, τόσο αυξανόταν το μικροβιακό φορτίο τους, ίσως διότι τα βακτήρια αποκτούσαν με τον καιρό αντοχή στις μεθόδους απολύμανσης.

“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν ο κόσμος προσπαθεί να καθαρίσει το σφουγγαράκι, απλώς επιδεινώνει την κατάσταση», είπε ο δρ Έγκερτ. “Αφού λοιπόν είναι αδύνατον να γίνει τέλειος καθαρισμός, προτιμότερο είναι να αντικαθιστά κανείς συχνά, ίσως και μία φορά την εβδομάδα, το σφουγγαράκι της κουζίνας με ένα καινούργιο».

ΠΗΓΗ :tanea.gr

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: δέρμα, επιστήμονες, έρευνες, θρεπτικά, θρεπτικά συστατικά, νερό, ξύδι, φύση