Εξατομικευμένο εμβόλιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των γυναικών που επέζησαν από καρκίνο στις ωοθήκες για 2 χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες:
Ο Έλληνας ογκολόγος Γιώργος Κούκος, διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης και ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο Ιωάννης Ξενάριος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στη Λωζάννη και η καθηγήτρια βιοστατιστικής Ουρανία Δαφνή του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έρευνα, του Ludwig Cancer Research έδειξε ότι νέο είδος εξατομικευμένου εμβολίου προκαλεί νέα, ισχυρή και κλινικά αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμό συνήθους θεραπείας για υποτροπιάζοντα, σταδίου III και IV καρκίνο στις ωοθήκες.
Οι ερευνητές δημιούργησαν εξατομικευμένα εμβόλια χρησιμοποιώντας τον όγκο των ασθενών και τα δενδριτικά κύτταρα από το αίμα τους.
Οι ασθενείς στις οποίες χορηγήθηκε το εμβόλιο εμφάνισαν αντίδραση από το ανοσοποιητικό ενάντια στους όγκους τους.
Τον πρώτο χρόνο, το 100% των ασθενών στην κοόρτη 3 ήταν εν ζωή σε σύγκριση με 60% όταν ασθενείς έλαβαν μόνο bevacizumab και cyclophosphamide, αλλά όχι το εμβόλιο, δήλωσε η Dr. Lana Kandalaft, του Ludwig Lausanne.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο University of Pennsylvania και ανακάλυψε επίσης, ότι το εμβόλιο είναι καλά ανεκτό, χορηγείται με ασφάλεια και μπορεί να παρασκευαστεί με σχετική ευκολία σε επαρκείς ποσότητες.
Παρασκευάζεται από επεξεργασμένο δείγμα όγκου ασθενούς και χορηγείται μέσω των ανοσοποιητικών κυττάρων της ασθενούς.
Επιπλέον, οι ερευνητές δείχνουν ότι οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που προκαλεί το εμβόλιο είναι έντονες και στοχεύουν γνωστά καρκινικά αντιγόνα και μεγάλη ποικιλία νεοαντιγόνων, που εκφράζονται από τα καρκινικά κύτταρα κάθε ασθενούς.
Είναι η πρώτη φορά που εξατομικευμένο εμβόλιο παρασκευασμένο από περιεχόμενο ολόκληρων καρκινικών κυττάρων φάνηκε να οδηγεί σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι νεοαντιγόνων
Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι αυτές οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι οποιαδήποτε αντίδραση αλλά το είδος που εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα και συνδέεται με καλύτερη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και καλύτερη γενική επιβίωση των ασθενών.
Τα Bevacizumab και cyclophosphamide χρησιμοποιούνται ως φάρμακα ρουτίνας για την αντιμετώπιση του υποτροπιάζοντος καρκίνου στις ωοθήκες. Οι ερευνητές πρόσθεσαν και το εμβόλιο.