Και δεν εννοούμε απλά τον καθαρισμό του σπιτιού, αλλά τον εξειδικευμένο καθαρισμό που απομακρύνει τις τοξικές ουσίες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Και μη νομίζετε ότι πρόκειται για… λεπτομέρειες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology, στο μέσο σπίτι υπάρχουν μέχρι και 400 διαφορετικά χημικά, μερικά από τα οποία είναι τοξικές ουσίες και πολλά άλλα απλά δεν έχουν μελετηθεί ακόμα για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να καθαρίζετε το σπίτι σας, ώστε να απομακρύνετε τις τοξικές ουσίες. Δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό:
-Μειώνοντας την επαφή σας με χημικά -έστω και λίγο- μπορεί να αποφέρει σαφή οφέλη. Ανάλογα με τις ευαισθησίες σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερες αλλεργίες και συμπτώματα άσθματος, πονοκεφάλους και ερεθισμούς του δέρματος.
-Αφήνετε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι, αφού αυτά μεταφέρουν το 80% της σκόνης και άλλων υπολειμμάτων από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως φυτοφάρμακα, σκόνη μολύβδου κ.α.
-Μην κλείνετε όλα τα παράθυρα συνέχεια, επειδή η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι ακόμα και 5 φορές πιο μολυσμένη από την εξωτερική.
-Αν έχετε στεγνωτήριο στο σπίτι, φροντίστε να αλλάζετε ή να καθαρίζετε πολύ καλά κάθε μέρα το φίλτρο του αέρα που έχουν. Όταν αυτό γεμίζει, τότε επάνω στα ρούχα σας μένουν ουσίες που πυροδοτούν το άσθμα, αλλά και χημικές ενώσεις του τεταρτοταγούς αμμωνίου και ακετόνη.
-“Αποτοξινώστε” τα ρούχα από το καθαριστήριο. Αφαιρέστε τις πλαστικές σακούλες μέσα στις οποίες συνήθως τα παραλαμβάνετε και αερίστε τα κάπου για 1-2 μέρες. Έτσι θα εκμηδενίζετε ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στα στεγνοκαθαριστήρια και το οποίο ονομάζεται υπερχλωραιθυλένιο, και κολλά στις ίνες των ρούχων. Η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμό των οφθαλμών, πονοκεφάλους, ζαλάδες και προβλήματα όρασης.
-Αλλάξτε την πλαστική κουρτίνα (από βινύλιο) του μπάνιου με κάποια από βαμβάκι, νάιλον, πολυεστέρα ή πλαστικό EVA ή PEVA. Αν δεν είστε σίγουροι για το υλικό κατασκευής της κουρτίνας, ψάξτε για τον αριθμό 3 που αναγράφεται στην σφραγίδα της ανακύκλωσης στην κουρτίνα ή στην συσκευασία της, ή τα γράμματα PVC. Αυτό θα σημαίνει ότι είναι από βινύλιο. Σε μια μελέτη του 2008, οι κουρτίνες από βινύλιο βρέθηκε ότι απελευθερώνουν 108 πτητικές οργανικές ενώσεις, δηλαδή χημικές ουσίες που γίνονται αέρια σε θερμοκρασία δωματίου, και οι οποίες προκαλούν πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη και ερεθισμούς σε μάτια και λαιμό.
-Προσοχή στα πλαστικά σκεύη. Μερικά πλαστικά δοχεία μπορεί να εμποτίσουν το περιεχόμενό τους με μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη-Α (BPA), η οποία είναι γνωστό ότι διαταράσσει την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό. Το 2012, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε την χρήση της BPA στα μπουκάλια βρεφικής τροφής. Στη συνέχεια, το 2013, μια αναθεώρηση της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Endocrine Disruptors έδειξε ότι μπορεί να συνδέεται με την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις σε ενήλικες.
Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε τα πλαστικά που έχουν την ένδειξη με τον αριθμό 7, αφού αυτά είναι που περιέχουν BPA, και ποτέ μην βάζετε αυτά τα πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων. Η αυξημένη θερμότητα διευκολύνει τη διαρροή της BPA.
Τα καλά νέα είναι ότι η BPA απομακρύνεται με φυσικό τρόπο από το σώμα γρήγορα, γι ‘αυτό δεν παίρνει πολύ χρόνο για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτή.
-Φτιάξτε το δικό σας βιολογικό καθαριστικό. Για να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τις τοξικές χημικές ουσίες στα προϊόντα του εμπορίου, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό καθαριστικό αναμιγνύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη σόδα, 1 κουταλάκι υγρού βιολογικού σαπουνιού πιάτων και δύο κούπες καυτό νερό σε ένα δοχείο. Με αυτό το μείγμα ψεκάστε επιφάνειες που καθαρίζετε συχνά στο σπίτι.
http://www.health.com
Via: Πηγή