Έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι το ύψος ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει την κατοπινή υγεία του, για παράδειγμα τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο ή άνοια.
Τώρα, έρχεται να προστεθεί στη λίστα αυτή και η φλεβική θρομβοεμβολή, αφού σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα τόσο μεταξύ των αντρών όσο και μεταξύ των γυναικών το ύψος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Genetics της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, όσο αυξάνεται το ύψος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων και επιπλοκών όπως η εμβολή. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια δίδυμα αδέρφια από τη Σουηδία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής –μιας μορφής θρόμβωσης που ξεκινά σε μια φλέβα και αποτελεί την τρίτη συνηθέστερη αγγειακή πάθηση μετά το έμφραγμα και το εγκεφαλικό– είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τους ψηλούς παρά για τους κοντούς.
Συγκεκριμένα:
– Οι άντρες με ύψος κάτω του 1,60 έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν φλεβική θρομβοεμβολή σε σύγκριση με άντρες με ύψος 1,88 και πάνω,
– Οι γυναίκες με ύψος κάτω του 1,55 έχουν 69% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν φλεβική θρομβοεμβολή σε σύγκριση με γυναίκες με ύψος 1,83 και πάνω.
“Το ύψος είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μπενγκτ Ζόλλερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας. “Ωστόσο, το ύψος του πληθυσμού έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται, πράγμα που ενδεχομένως συμβάλλει στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα των περιστατικών θρόμβωσης» προσθέτει.
Η θρομβοεμβολή συμβάλλει στην εκδήλωση του εμφράγματος και του εγκεφαλικού και εκδηλώνεται συχνά μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή λόγω καρκίνου και μακρόχρονης ακινησίας. Στις γυναίκες, επιπλέον παράγοντες κινδύνου αποτελούν η εγκυμοσύνη και η λήψη ορμονών.
Σύμφωνα με τον Ζόλλερ, η σχέση θρομβοεμβολής και ύψους μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από τη βαρύτητα. Όπως δηλώνει ο καθηγητής, “επειδή οι πιο ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερου μήκους φλέβες στα πόδια τους, υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία μπορεί να εκδηλωθούν προβλήματα». Παράλληλα, “ασκείται μεγαλύτερη βαρυτική πίεση στις φλέβες των ποδιών, η οποία είναι δυνατό να επιβραδύνει ή και να διακόψει προσωρινά την κυκλοφορία του αίματος».
Via: Πηγή